Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie výroby oceli v konvertorech (TVOvK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TVOvK - Technologie výroby oceli v konvertorech, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předat studentům teoretickou podstatu ocelářských pochodů, vysvětlit technologické aplikace výroby oceli v konvertorech,v tandemových a SM pecích a uplatnit znalosti o dezoxidaci oceli a čistotě oceli v technologické praxi.Získané znalosti: - student bude umět charakterizovat technologie výroby oceli v LD konvertoru, OBM konvertoru, tandemové peci aSiemens-Martinské peci včetně výhod a problémů jednotlivých technologických aplikací- student bude umět formulovat základní fyzikálně-chemické děje při výrobě oceli v zásaditých ocelářských pecích,včetně dezoxidace oceli v pánviZískané dovednosti: - student bude umět využít svých znalostí k rozhodnutí o vhodnosti metalurgických postupů výroby oceli- student bude umět aplikovat své teoretické poznatky k návrhům úprav technologie a metalurgie výroby oceli

Osnova

1. Přehled, význam a perspektivy výroby oceli. - Historický vývoj technologií výroby ocelí. - Rozdělení ocelí aocelových výrobků. 2. Fyzikálně chemická podstata výroby oceli v zásaditém a kyselém prostředí. - Žáromateriály využívané v ocelářskýchagregátech. - Výroba oceli v LD konvertorech. - Charakteristika konvertoru. 3. Vsázka, průběh zkujňovacích pochodů, režim dmýchání kyslíku. - Ocelárenské vápno - fyzikální a chemické vlastnosti.- Struskový režim tavby. 4. Tepelný režim tavby. - Statický a dynamický model řízení tavby v LD konvertoru. - Zpracování surového železas vyšším obsahem fosforu (pochody OLP, LD-P, PL, KALDO, Rotor). 5. Výroba oceli ve spodem dmýchaných konvertorech. - Pochod OBM (Q-BOP), OXYVIT. - Charakteristika konvertoru.6. Trysky, tepelná ochrana trysek, dmýchaná média. - Vsázka. - Zkujňovací pochody - odlišnost od LD konvertoru.7. Tvorba a význam strusky. - Porovnání OBM a LD konvertoru. - Výroba oceli v tandemových pecích. 8. Vývoj tandemové pece a její konstrukce. - Vsázka a technologie vedení tavby. - Dmýchání kyslíku, tepelný a struskovýrežim tavby. 9. Výhody a nevýhody tandemových pecí. - Výroba oceli v SM pecích. - Historický význam, charakteristika pecí, variantypochodu. 10. Mísiče surového železa. - Dezoxidace oceli, fyzikálně-chemická podstata a význam dezoxidace oceli, přehledmetod. - Dezoxidace a legování oceli. 11. Srážecí dezoxidace oceli. - Difúzní dezoxidace oceli. - Dezoxidace oceli syntetickou struskou. 12. Vakuová uhlíková dezoxidace oceli. - Nekovové vměstky v oceli, rozdělení nekovových vměstků. 13. Oxidické a sulfidické vměstky, nitridy, karbidy. - Změny chemického složení a tvaru vměstků v závislosti naobsahu Al. 14. Modifikace vměstků. - Spojování a vyplouvání vměstků z oceli.

Literatura

[1] Adolf, Z.: Technologie výroby oceli v konvertorech. Studijní opora k předmětu. 2013.[2] Parma, V.: Ocelářství I, VŠB-TU Ostrava, 1979, 276 s.[3] Parma, V.: Ocelářství II, VŠB-TU Ostrava, 1980, 186 s[4] Fruehan, R. J.: The Making, Shaping and Treating of Steel. Steelmaking and refining Volume. Chapter 10: EAF.Chapter 12: Refining of Stainless Steel. AISE Steel Foundation, 1998, 767 p.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Zdeněk Adolf, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zdeněk Adolf, CSc.doc. Ing. Markéta Tkadlečková, Ph.D.