Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie vrtných prací (TVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TVP - Technologie vrtných prací, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty charakterizovat a popsat jednotlivé vrtné technologie, provést jejich srovnánía vysvětlit principy, podle kterých jsou vybírány pro různé účely vrtných prací. Na praktických příkladech musídokázat ilustrovat oblasti jejich použití. Studenti musí umět využít svých teoretických znalostí získaných studiemproblematiky vrtných technologií a dokázat je praktikovat při výpočtových i praktických cvičeních, vypíchnout důležitéproblémy vrtných prací, tyto analyzovat a na základě syntézy zpracovat jim zadané úkoly ve formě elaborátů. Studentise mají v neposlední řadě naučit umět posoudit význam informací, které získávají v průběhu studia, tyto shrnout,porovnat a vybrat z nich ty, které jsou podstatné pro jejich další odborný růst.

Osnova

1. Způsoby hlubinného vrtání a druhy vrtů2. Vrtné soupravy - hlavní typy VS, hlavní funkční celky VS3. Základy technologie vrtání - rozpojitelnost hornin, druhy vrtných nástrojů, vrtná a pažnicová kolona, režim vrtání4. Údaje získávané z vrtů5. Vrtání v podmínkách lomového dobývání - druhy účelových vrtů a způsoby jejich provádění, vrty používané nalomech6. Jádrové a bezjádrové vrtání vrtů na povrchu i v důlních podmínkách - konstrukce, vrtné nářadí, cementační práceve vrtu, vrtné soupravy7. Nové technologie vrtání používané ve vrtné praxi; ponorná vrtací kladiva, jejich konstrukční provedení a použitíse zaměřením na povrchové vrtání v lomech i v důlním prostředí.

Literatura

Mazáč, J. (1991): Hlubinné vrtání. Vybrané kapitoly pro obor 21-10-8. Skripta HGF VŠB OstravaPinka, J., Wittenberger, G. Engel, J. (2006): Dobývanie ložísk vrtmi. Vysokoškolská učebnice, Ediční střediskoAMS, F BERG, TU v Košicích, ISBN 80-8073-625-1 Kalus, D. a kol. (1994): Technika a technologie vrtání (vybrané kapitoly). Skripta PGS, Ediční středisko VŠB-TUOstravaMazáč, J. (2005): Drilling Technologies. Skripta HGF VŠB-TU Ostrava, 1. vydání, Ediční středisko VŠB-TU Ostrava

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Bujok, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Bujok, CSc.Ing. Martin Klempa, Ph.D.