Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická zařízení budov III (TZB III)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TZB III - Technická zařízení budov III, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s moderními způsoby pro zpracování elektrotechnické dokumentace budov a bytů.Studenti budou umět samostatně pracovat s elektrotechnickou dokumentací v uváděném rozsahu. V průběhu semestrustudenti vytvoří vlastní projekt elektrotechnické dokumentace daného objektu. Studenti se naučí efektivně využívatmoderní prostředky pro tvorbu elektrotechnické dokumentace.

Osnova

Přednášky:1. Základní vlastnosti elektrických obvodů, zapojení, obvody stejnosměrné, střídavé jednofázové a třífázové. Základnípojmy elektrotechniky, jednotky a jejich souvislosti.2. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci s elektrickým proudem, účinky elektrického proudu na lidský organizmus,druhy ochran před úrazem elektrickým proudem.3. Elektrické přístroje, rozdělení, funkce, jistící a spínací přístroje. 4. Osvětlení vnitřních prostorů, základní pojmy, kategorie osvětlení, svítidla, zdroje, osvětlenost, výpočet osvětlení.5. Předpisy ochrany před bleskem, jímací vedení, svody, uzemnění.6. Elektroinstalační materiál, vypínače, zásuvky, rozváděče, vodiče, kabely. Vnější vlivy, IP kód, krytí elektrickýchpředmětů, IK kód.7. Vnitřní rozvody, hlavní domovní vedení, světelné a zásuvkové obvody. Instalace v koupelnách a sprchách.8. Působení bludných proudů a ochrana stavebních a jiných objektů.9. Výroba a rozvod elektrické energie, denní diagram spotřeby, elektrárny, sítě. Kogenerační jednotky. Solárnísystémy.10. Přípojky nn volným vedením a kabelové, umístění a zapojování měřicích souprav. Předpisy pro kladení elektrickýchvedení. Rozvody elektrické energie na staveništích, připojování stavebních zařízení. Struktura platby za elektrickouenergii.11. Systémová technika budov a bytů.12. Základní požadavky regulačních zařízení ve stavební technice a signalizační zařízení, bezpečnostní zařízení.Příklady z oblasti regulace vytápění.13. Doprava v budovách a bytech – moderní koncepce výtahů, eskalátory, pásová doprava, elektronické pořadače. Využitíelektrických strojů v těchto aplikacích.14. Vyhláška č. 50/1978 Sb., její působnost, oprávnění provádění prací na elektrickém zařízení z hlediska projektování,montáže, výroby, kontroly a revizí elektrického zařízení na stavbách a provozovaných objektech. Revizní zpráva.Laboratorní úlohy:1. Měření zemního odporu a rezistivity pudy.2. Světelná domovní instalace.3. Měření na elektroinstalaci nízkého napětí.4. Simulace vytápění v budově pomocí moderního spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím autonomní řídicí jednotky.

Literatura

1. Fleišer J.: Technická zařízení budov, D - umělé osvětlení a elektrická instalace, přednášky. Skripta VUT Brno, 19902. Kebrle M.: Technická zařízení budov, D - umělé osvětlení a elektrická instalace, cvičení. Skripta VUT Brno, 1990 3. Hála P.: Vnitřní elektrické rozvody. Elektrotechnická příručka, sv. 1. Elektromanagment Brno, 19934. Dvořáček K., Sládek D.: Elektrické instalace v bytové a občanské výstavbě. Dílenská příručka, sv. 5. STRO-M Praha, 19965. Normy ČSN a nařízení vlády

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D.Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D.Ing. Pavel Valíček