Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teplotně zatížené konstrukce (TZK-Dr.)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TZK-Dr. - Teplotně zatížené konstrukce, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubení znalostí a dovedností v oblasti navrhování a posuzování spolehlivosti prutových,plošných a prostorových konstrukcí dopravních, pozemních a průmyslových staveb zatížených teplotou. Student musízískat a prokázat dostatečný všeobecný přehled o řešené problematice. Student rovněž obdrží ke zpracování individuálníprojekt ve vztahu k zaměření disertační práce.

Osnova

Obecné zaměření:Teplotní zatížení, vliv kolísání denních a ročních teplot. Teplotní změny od technologických zařízení, hydratačníteplo. Zatížení požárem, požární křivky a jejich modely. Teplotní roztažnost materiálů z betonu, oceli a dřeva,vliv teploty. Změny přetvárných a pevnostních charakteristik materiálů s ohledem na růst teploty. Stacionární anestacionární teplotní pole plošných a prostorových konstrukcí. Metody řešení teplotních polí, vliv nelinearityteplotních charakteristik. Vliv lineární a nelineární změny teploty po průřezu na staticky určité a neurčité konstrukce.Dilatace nosných konstrukcí, změny napjatosti a přetvoření. Vliv uložení a podepření na napjatost konstrukčníchprvků.Individuální projekt:Téma a formu zpracování projektu určí vyučující s ohledem na zaměření disertační práce.

Literatura

[1] ČSN EN 1991-1-2 (73 0035) Eurokód 1: Zatížení konstrukcí - Část 1-2: Obecná zatížení –Zatížení konstrukcí vystavených účinkům požáru, ČNI 08/2004, opr. 1, 12/2006[2] ČSN EN 1991-1-5 (73 0035) Eurokód 1: Zatížení konstrukcí - Část 1-5: Obecná zatížení - Zatížení teplotou, ČNI 05/2005 [3] Šorin, S.N. Sdílení tepla. Praha: SNTL – Nakladatelství technické literatury, 1968.[4] Wald F. a kol.:Zvýšení spolehlivosti stavebních nosných konstrukcí výpočtem požární odolnosti podle evropských norem, ČVUT Praha, Praha 2002

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Radim Čajka, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Čajka, CSc.