Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanismus a územní plánování (UaUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UaUP - Urbanismus a územní plánování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá přehled o vývoji stavby sídel s převážné většiny stavby měst od počátku vzniku sídel - nejstaršíměsto Jericho, organická sídla na Maltě, Sardínii a ve Střední Americe. Sídla úrodného trojúhelníku - Mezopotámie,Turecko, Nil. Hlavní sídla Sumerů, Babyloňanů, Asyřanů, Chetitů a Egypťanů. Archaické Řecko - Kréta, Mykény. VrcholnéŘecko - Atény, Sparta, Korintos, Helenské Řecko, pergamon, římská říše a města od Velké Británie po Sýrii, pravěké,keltské, římské, germánské a slovanská osídlení na území ČR. Sídla hradištní. Středověká města Itálie, Francie,Německa, Ruska. Středověká rostlá na území ČR. Středověká města založená v kolonizační fázi. Vliv renesance nastavbu měst. Barokní Řím. Vývoj Paříže. Vývoj Londýna. Vývoj Prahy, Brna a Ostravy. Zahradní města a utopické urbanistickéideje. Novodobé urbanistické ideje. Novodobá založená města. Urbanistické teorie. Athénská charta a současný urbanistickývývoj, hromadná bytová výstavba, zejména extenzivní výstavba. Zásady územního plánování v ČR a jejich legislativas příklady kvalitních řešení.

Osnova

1. Funkce územního plánování2. Funkce urbanismu3. Specifika urbanismu4. Statické prvky urbanismu5. Dynamické prvky urbanismu6. Urbanistický materiál7. Urbanizace8. Historická role urbanismu9. Regulace výstavby měst10. Zákon o územním plánování11. Historie stavebního práva12. Nový stavební zákon č. 183/2006 Sb.13. Hlavní principy nového zákona 14. Cíl ÚP, definice ÚP, definice pojmů, nástroje ÚP 1. Legislativní úprava územního plánování v ČR - vývoj2. Legislativní úprava územního plánování v ČR – stav, praxe3. Novodobý historický vývoj měst4. Živ. prostředí v urbanismu a územním plánování - praxe5. Skladebné prvky urbanistických struktur6. Urbanistické struktury7. Ekologie sídla8. UNESCO památky9. Strategie rozvoje sídel a regionů10. Regenerace sídlišť11. Sídlo, osídlení12. BROWNFIELD, BLACKFIELD13. Strategický plán rozvoje na příkladu města Prahy14. Urbanistická ekonomieRozšíření znalostí z předmětů bakalářského studia urbanismus a územní plánování I. a II.

Literatura

Zákony související se životním prostředím a praktické uplatnění v praxi:1. č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivu na životní prostředí - EIA2. č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu3. č. 289/1995 Sb. o lesích (lesní zákon)4. č. 254/2001 Sb. o vodách (vodní zákon)5. č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny6. č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči7. č. 89/2002 Sb. o ochraně ovzduší8. č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, zákon o odpadech atd

Požadavky

Žádné

Garant

Prof. Ing. arch. Petr Hrůša

Vyučující

Ing.arch. Milada Baumannová, Ph.D.Prof. Ing. arch. Petr HrůšaIng.arch. Petr HurníkProf. Ing.arch. Mojmír Kyselka, CSc.