Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do databázových systémů (UDBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UDBS - Úvod do databázových systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto kurzu je seznámit studenty se základními pojmy databázových technologií jako je relační datový modela SQL jazyk pro definici, manipulaci a dotazování dat. Po absolvování kurzu budou studenti schopni definovat konceptuálnímodel informačního systému, relační schéma a důraz je zde kladen zejména na základní SQL příkazy dle standarduSQL92, které bude student po absolvování předmětu ovládat.

Osnova

Přednášky:- Úvod do databázových technologií. Motivace, nezávislost dat a architektura SŘBD. Relační datový model.- Relační algebra. Základní operace.- Standardy SQL (především SQL 92), úvod k dotazování příkazem Select (základní příkazy, spojení).- SQL Select - Vnořené dotazy Select.- SQL Select - Vnitřní a vnější spojení, agregační funkce a shlukování.- Konceptuální modelování. Entity, entitní typy, vazby, integritní omezení, ER diagram, třídní diagram UML. Převodkonceptuálního modelu na model datový.- SQL - jazyk pro modifikaci dat (JMD) and jazyk pro definici dat (JDD); Datové typy.- Funkční a dynamická analýza IS.- Funkční závislosti.- Normální formy a tvorba schématu relační databáze v BCNF.- Přehled a porovnání existujících SŘBD. Cvičení:- Relační datový model.- Procvičování SQL Select s využitím SQL Serveru.- Konceptuální modelování s pomocí Oracle data modeleru.- Konceptuální modelování s pomocí Toad data modeleru.- SQL JDD a JMD.- Functional dependencies.- Návrh databáze, BCNF.Projekt:návrh schématu reálného IS (konceptuální model, datový model, JDD SQL skripty, vytvoření série významných SQL příkazů).

Literatura

* J. Pokorný, I. Halaška: Databázové systémy. 2. vyd. Praha: Vydavatelství ČVUT, 2003. 148 s. ISBN 80-01-02789-9 .* J. Pokorný: Dotazovací jazyky. Karolinum, 2002. 255 s. ISBN 80-246-0497-3 .* J. Pokorný: Databázové systémy a jejich použití v informačních systémech. Academia Praha, 1992* H. Garcia-Molina, J.D. Ullman, J.D. Widom. Database Systems: The Complete Book. Prentice Hall, 2001.* C.J. Date: An Introduction to Database Systems. Addison Wesley, 8th Edition, 2003.* Dokumentace k SŘBD Oracle

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Radim Bača, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radim Bača, Ph.D.Ing. Peter ChovanecIng. Petr LukášIng. Roman MecaIng. Miroslav ValečkoIng. Martin Zwierzyna