Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do komunikačních technologií (ÚdKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚdKT - Úvod do komunikačních technologií, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozumět základním technologiím v telekomunikacích.Učební výstupy jsou stanoveny tak, aby studenti byli schopni identifikovat, aplikovat a řešit úlohy z oblasti komunikačníchtechnologií.

Osnova

1. Evoluce v komunikačních systémechHistorie komunikací. Pojmy signál a frekvence signálu. Simplexní a duplexní komunikace (rozhlas, televize x telefon).Pojmy páteřní a přístupová síť. 2. Komunikační sítěSignalizace a synchronizace v komunikačních sítích. Technologie páteřních a přístupových sítí.3. Spojovací systémyRozdělení spojovacích systému do generací. Principy propojování ve spojovacích polích. Dimenzování spojovacíchsystémů4. Metalické sítěSymetrická a nesymetrická vedení. Náhradní model vedení. Útlum, Přeslech. Vliv kapacitní nerovnováhy na přenosovoufunkci vedení. Můstkové zaměřovací metody.5. Optické sítěVýhody a nevýhody vzdušných optických tras, LASERová a LED pojítka. Princip přenosu světla opt. vláknem. Totálníodraz. Útlum v opt. vláknech. Spektrální útlumová charakteristika opt. vláken. Disperze v optických vláknech. Spektrumpolovodičových zdrojů světla pro opt. komunikace. WDM sítě.6. Bezdrátové sítěRozdělení rádiového spektra.Základy šíření rádiového signálu, radiokomunikační řetězec, přehled systémů využívajícírádiový kanál (Wifi-BT-Wimax-Zigbee).7. Přístupové sítěTechnologie xDSL (přehled, principy, ...) technologie DOCSIS.8. Počítačové sítěModel a architektura TCP/IP, vztah k modelu RM OSI. Ethernet a jeho typy, IPv4 a IPv6, principy, aplikační protokolya transportní protokoly.9. Mobilní technologieMobilní sítě 1. a 2. generace (přehledově)- mobilní sítě 3. generace (UMTS) - budoucí rozvoj v mobilních buňkovýchsystémech (Release 99 až Release 8 - LTE/SAE).10. Sítě nové generace Architektura NGN. Popis jednotlivých úrovní a portfolia služeb. Koncepce IMS.11. Multimediální přenosyVlastnosti multimédií. Protokoly vhodné k přenosu informace v reálném čase. Architektura služby Skype. Komunikačnísystém Asterisk.12. Kvalita služeb Dostupnost služby. Kvalita řeči a metody jejího posuzování. Výpočet kvality řeči v E-modelu13. Bezpečnost v komunikacíchÚloha kryptografie a kryptografický systém. Utajení, integrita, autentizace, kontrola přístupu. Přehled typů šifera algoritmů. Příklady útoků v IP telefonii a vhodných obran před nimi.14. Trendy a vize komunikačních technologiíKonkrétní ukázková řešení komunikačních sítí z praxe z pohledu logického členění, použitých technologií a provozovanýchslužeb.

Literatura

M. Vozňák, J. Skapa, L., Michalek, M., Dvorský, R., Šebesta, Úvod do komunikačních technologií. Vysokoškolská skripta,202 stran. Vydavatel: VŠB-TU Ostrava, první vydání, v Ostravě, duben 2011, ISBN 978-80-248-2421-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jakub ČubíkIng. Marek Dvorský, Ph.D.Dr. Ing. Libor GajdošíkIng. Patrik HanulákIng. Tomáš HlavinkaIng. Miralem MehicIng. Libor Michalek, Ph.D.Ing. Jan NedomaIng. Lukáš OrčíkIng. Jan RozhonIng. Filip ŘezáčIng. Jan Skapa, Ph.D.Ing. Roman Šebesta, Ph.D.Ing. Lukáš ŠevčíkIng. Pavel ŠoltysIng. Jaromír TovárekIng. Dominik Uhrindoc. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D.