Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do expertizní činnosti (UECn)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECn - Úvod do expertizní činnosti, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy expertizní činnosti prováděné na porušených nebo poškozenýchsoučástech. Studenti se naučí obecné postupy při řešení problémů a zásady vypracování technické zprávy o výsledcíchřešení. Součástí předmětu je rovněž problematika návrhu remediálních a preventivních opatření.

Osnova

1. Cíle expertizní činnosti v materiálovém inženýrství.2. Základní kroky při expertizní činnosti. Nejčastější chyby při expertizní činnosti.3. Analýza příčin havárií: nedostatky v designu součástí, materiálové vady, přetížení nebo nesprávné zatěžovánísoučástí, nedostatečná údržba, nekvalifikované opravy, interakce mezi materiálem a okolním prostředím.4. Degradační vlivy technologických operací (tepelné zpracování, svařování) na vlastnosti materiálů. 5. Lomy vyvolané přetížením – možné mechanismy. Praktický příklad lomu z přetížení.6. Únavové a creepové lomy. Praktický příklad únavového porušení a creepového lomu.7. Lomy vyvolané korozí – možné mechanismy. Praktický příklad lomu způsobeného korozí.8. Lomy iniciované mechanismem opotřebení – možné mechanismy. Praktický příklad.9. Experimentální metody umožňující stanovení celkového a lokálního chemického složení materiálů. 10. Experimentální metody používané při charakterizaci strukturního stavu a mechanismu porušení materiálů.11. Experimentální studium mechanických vlastností materiálů. 12. Využití modelování a simulací při expertizní činnosti.13. Návrh remediálních opatření a jejich validace. Prevence.14. Základní pravidla při zpracování písemné zprávy o výsledcích expertizní činnosti.

Literatura

1] Vodárek, V.: Úvod do expertizní činnosti, Studijní opora, VŠB-TU Ostrava, 2013.[2] Strnadel, B.: Řešené příklady a technické úlohy z materiálového inženýrství, Ostravské tiskárny a.s., 1998.[3] ASM Handbook – Failure Analysis and Prevention, Volume 11, ASM International, 2003.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vlastimil Vodárek, CSc.