Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní informační systémy (UIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UIS - Územní informační systémy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnutí souhrnných znalostí o územních informačních systémech a databázích s vazbou na územníidentifikaci. Zejména seznámení s územními informačními systémy, pochopení principů územně vázaných geodatabází,zvládnutí teorie grafů a topologie prostorových objektů, seznámení s datovými modely v územních informačních systémech,pochopit ontologii, metadata, prostorové analýzy, schopnost řešit projekt v prostředí ArcGIS. Obsahové zaměření:Teoretická východiska předmětu jsou zaměřena na teorii zákonitostí mezi veřejnou infrastrukturou a územím a vazeburbanizmu na rozvoj území z hlediska dopravní a technické infrastruktury, přičemž definuje vazby mezi funkcemiveřejné infrastruktury a územím, dále jejich průmět v jednotlivých sídelních strukturách z pohledu infrastrukturálnícha urbárních charakteristik. Současně pojednává o vývojových tendencích udržitelnosti veřejné infrastruktury akvality života v sídle, zejména revitalizací veřejných prostranství a dalšími potřebními opatřeními eliminujícínegativní účinky.Základní témata:Informační systémy veřejné správy, historie, základní registry, legislativa spojená s informační systémy, Státnímapová díla, základní a tématické mapy, Katastr nemovitostí České republiky, katastrální operát, Informační systémzeměměřictví a katastru, datové báze, subsystémy, obecný popis systému ISKN, Portály veřejné správy, ISVS, Geografickéinformační systémy, jejich aplikace, vč. užití analytických metod,Praktické ukázky využití územních informačníchsystémů v územním plánování, Hlavní procesy katastru nemovitostí (obnova katastrálního operátu, technickoorganizačnízabezpečení provozu ISKN,import a příprava externích dat, formáty souborů pro import.

Osnova

Informační systémy veřejné správy, historie, základní registry, legislativa spojená s informační systémy, Státnímapová díla, základní a tématické mapy, Katastr nemovitostí České republiky, katastrální operát, Informační systémzeměměřictví a katastru, datové báze, subsystémy, obecný popis systému ISKN, Portály veřejné správy, ISVS, Geografickéinformační systémy, jejich aplikace, vč. užití analytických metod,Praktické ukázky využití územních informačníchsystémů v územním plánování, Hlavní procesy katastru nemovitostí (obnova katastrálního operátu, technickoorganizačnízabezpečení provozu ISKN,import a příprava externích dat, formáty souborů pro import.

Literatura

Charvát, K. - Kocáb, M. - Konečný, M. - Kubíček, P.: Geografická data v informační společnosti. VÚGTK Zdiby, 2007.Kudrnovský, E. (2009). Informační systém o území pro účely regionálního rozvoje cestovního ruchu. MU Brno.Rapant, P.: Geoinformatika a geoinformační technologie. VŠB-TU Ostrava, 2006. 500 str. ISBN 80-248-1264-9 . http://gis.vsb.cz/rapant/publikace/knihy/GI_GIT.pdf.John Stillwell, Graham Clarke (2006). Applied GIS and Spatial Analysis. John Wiley & Sons, Ltd. ISBN: 9780470844090T OTH, Petr. Informační systémy státní správy a územní samosprávy. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-855-6 . SMEJKAL, Vladimír. Informační systémy veřejné správy ČR. Praha: VŠE, 2003. ISBN 80-245-0533-9 . TUČEK, Ján. GIS-Geografické informační systémy. Principy a praxe. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-091-X .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. et Ing. František Kuda, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Ferko, Ph.D.doc. Ing. et Ing. František Kuda, CSc.