Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví kapitálových společností (ÚKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚKS - Účetnictví kapitálových společností, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Zdůraznit provázanost účetnictví, obchodního a daňového práva u kapitálových operací.2. Objasnit účetní souvislosti vzniku a změn vlastního kapitálu.3. Vysvětlit význam a dopady operací s cennými papíry a podíly kapitálových společností.4. Zdůraznit podstatu zjišťování a rozhodování o výsledku hospodaření z pozice společnosti i společníků.

Osnova

Charakteristika a.s. a s.r.o. Vznik kapitálových společností peněžitými a nepeněžitými vklady. Případy zvyšování základního kapitálu kapitálových společností. Případy snižování základního kapitálu kapitálových společností. Jiné operace s vlastním kapitálem.Operace s majetkovými a dluhovými cennými papíry v držení kapitálové společnosti.Zjišťování, zdaňování a vypořádání výsledku hospodaření v kapitálových společnostech.Specifické účetní operace s. r. o.

Literatura

ŠEBESTÍKOVÁ, Viola. Účetní operace kapitálových společností. 3. vyd.. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-4018-8 .HAVEL, Bohumil a kol. Zákon o obchodních korporacích (s aktualizovanou důvodovou zprávou). Ostrava: Sagit, 2012.ISBN 978-80-7208-923-9 . Právní úprava - zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (zejména § 118 - § 418), zákon č. 90/2012 Sb., o obchodníchspolečnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, zákon č. 586/1992Sb., o daních z příjmů, vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb.,o účetnictví, ČÚS pro podnikatele – ve znění aktuálních předpisů.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Viola Šebestíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Dagmar Bařinová, Ph.D.Ing. Michal Krajňák, Ph.D.prof. Ing. Viola Šebestíková, CSc.