Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do ochrany životního prostředí (UOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOZP - Úvod do ochrany životního prostředí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se orientuje v klíčových oblastech ochrany životního prostředí, je schopen kritického pohledu na současnéglobální ekologické problémy a vědomě pracuje s vzájemnými vazbami mezi živou a neživou přírodou a lidskou společností.Je seznámen s hlavními zdroji znečištění ŽP a alternativními zdroji energie.

Osnova

1. Úvod do ochrany životního prostředí. Vymezení základních pojmů.2. Země a život. Člověk a jeho životní prostředí.3. Poškozování přírodních složek prostředí. Znečišťování ovzduší a vod.Poškozování půd.4. Negativní vlivy na stabilitu ekosystémů a na radiační a tepelnou bilanci planety.5. Vlivy antropogenních činností na prostředí: zemědělství a průmysl. Fyzikální a chemické znečišťování prostředí.6. Vlivy antropogenních činností na prostředí: získávání energie, těžba surovin,doprava. Neúměrné čerpání neobnovitelných zdrojů surovin a energií. Rekultivace a revitalizace krajiny.7. Vlivy antropogenních činností na prostředí: konzumní způsob života, produkceodpadů.8. Globální ekologické problémy.9. Možnosti ochrany přírodních složek prostředí – technologická ochrana. Technologie ochrany ovzduší, ochrany voda ochrany půd. Technologie ochranypřed fyzikálním a chemickým znečišťováním znečišťováním.10. Nakládání s odpady. Základní způsoby likvidace odpadů. Zavádění „čistých“ technologií.11. Úspora spotřeby energie - využívání jejích alternativních zdrojů.

Literatura

BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany ŽP. Praha : Informatorium, 2004.DIRNER, V. a kol. Ochrana životního prostředí, publikace MŽP ČR a VŠB-TUOstrava, 1997.DIRNER, V., HERČÍK, M. Základy environmentalistiky. VŠB-TU, 2007. HERČÍK M., LAPČÍK, V., OBROUČKA, K. Ochrana životního prostředí pro inženýrskéstudium, skriptum VŠB, 1995.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jiří Kupka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Kupka, Ph.D.Ing. Jakub LichnovskýIng. Veronika Štěrbová