Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní plánování (UP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UP - Územní plánování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači mají základní přehled o problematice krajinného a územního plánování, znají průběh metodiky územníhoplánovaní, orientují se v legislativě a mají přehled v terminologii trvale udržitelného rozvoje území a územníhosystému ekologické stability. Studenti dovedou pracovat s legislativou, číst a pracovat s územními plány, zpracovat návrhová řešení v problematiceúzemního a krajinného plánování. Posluchači dovedou samostatně rámcově navrhnout, vypracovat a veřejně obhájitsvůj semestrální projekt.

Osnova

- Úvod, základní pojmy: krajina – definice, kategorie, limity, krajinné plánování, územní plánování, regionálnía prostorové plánování. Počátky a vývoj územního a krajinného plánování v Evropě a ve světě. Metody krajinnéhoplánování, Evropská úmluva o krajině.- Problematika plánování a přístupy k řešení ve Francii, specifika plánování v Itálii, podmínky a přístupy k územnímua regionálnímu plánování v Německu, řešení územní problematiky ve Skandinávských zemích, vývoj a systémy plánovánív Nizozemí, vývoj a zvláštnosti plánování v USA.- Územní plánování v ČR, Nástroje územního plánování a územně plánovací procesy, politika územního rozvoje, územněplánovací dokumentace. Současná problematika územního plánování, role územně plánovacího subjektu v procesu udržitelnéhovyužívání území, brownfields, veřejný a soukromý zájem.- Perspektiva vývoje Evropského prostoru, strategie a doporučení pro udržitelný rozvoj území. Průmyslové aglomeracev Evropském prostoru, jejich vývoj a lokalizace od 19. stol. po současnost; regionální plánování. - Koncepce rozvoje území, urbanistická koncepce a koncepce uspořádání krajiny, podmínky využití území, územní systémekologické stability. Nástroje ochrany hodnot sídel a krajiny. Krajinotvorné projekty a programy - programy revitalizací,obnov, péče o krajinu, LANDEP, hodnocení krajinného rázu, strategie trvale udržitelného rozvoje území- Revitalizace postindustriálních území a jejich význam v územně plánovacích koncepcích.

Literatura

Zákon o územním plánování a stavebním řádu 183/2006 v českém a anglickém zněníMaier, K. Územní plánování. Praha: FA ČVUT, 2000.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Karel Kubečka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Karel Kubečka, Ph.D.