Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uživatelské programy v geodézii I (UPG I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPG I - Uživatelské programy v geodézii I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základů práce v CAD programu AutoCAD s ohledem na specifika jeho využití progeodetické účely.Studenti prokazují znalosti základů technické kresby na počítači a jsou schopni pracovat s elektronickým výkresemve formátu *.dwg.

Osnova

1. Seznámení s prostředím programu, základní nastavení, souřadný systém, jednotky.2. Základní grafické prvky – bod, úsečka, lomená čára, oblouk, kružnice, texty a nastavení jejich vlastností.3. Vynášení ze souřadnic – pravoúhlé, polární, relativní. Přesné kreslení, úchopové režimy.4. Manipulace s grafickými prvky – kopie, posun, měřítko, rotace, protažení, oříznutí a další. Výběry objektů.5. Hladiny a práce s nimi, vlastnosti prvků podle hladin.6. Složené objekty – bloky, skupiny. Vytváření, vlastnosti a práce s nimi.7. Uživatelské typy čar, vytváření a použití. Měřítko čar.8. Kóty a kótování.9. Výplně ploch a šrafy.10. Referenční výkresy – vektorové, rastrové.11. Zpracování výkresu situace z bodů polohového zaměření podle polního náčrtu.12. Doplnění zákresu inženýrských sítí z různých podkladů.13. Příprava tiskového výstupu a tisk do *.PDF souboru.14. Základy kresby ve 3D, práce s pohledy a uživatelskými souřadnými systémy.

Literatura

Fořt P., Kletečka J.: AutoCAD 2010, Computer Press, 2009, ISBN 978-80-251-2181-8 ‎

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.Ing. Gabriela Ovesná