Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uživatelské programy v geodézii IV (UPIV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPIV - Uživatelské programy v geodézii IV, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních dovedností při tvorbě DMT a jeho vizualizaci v prostředí programu ATLAS včetněaplikace geodetických výpočtů v programu Groma.

Osnova

Cvičení :1. ATLAS- digitální model terénu Příprava vstupních dat, generace trojúhelníkové sítě ,transformace2. Úpravy sítě a práce s databází DMT. 3. Výpočet vrstevnic,kresba vrstevnicové mapy.4. Výpočet objemu, objemy vrstev.5. Zobrazení modelu terénu v perspektivních (axonometrických) pohledech.6. Práce s rastry - podkreslení a doplnění kresby tvořené digitálním modelem.7. Zpracování profilů a řezů terénem8. Grafická editace profilů,automatické propojení situace a profilů 9. Tisk výsledných výkresů a přenos dat do informačního systému.10. Vyhodnocení vzorových objektů v programu Photomodeler.Prostorové souřadnice 11. bodů,měřítko,vizualizace objektů.12. Kalibrace digitální komory a vyhodnocení vlastního projektu v programu Photomodeler.12. Program TOPOL DMT-Transformace rastru.13. Program TOPOL DMT.Aplikace jednosnímkové fotogrammetrie.14. Vyhodnocení profilu důlního díla.15. Program Topol DMT- zpracování dat ve vektorovém a rastrovém tvaru,tvorba mozaiky.

Literatura

Atlas DMT: Uživatelský manuálPhotomodeler: Uživatelský manuálTopol DMT: Uživatelský manuálMayer,P.: Počítačové modelování krajiny,skripta ČVUT Praha

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Roman Kapica, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Kapica, Ph.D.Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.RNDr. Ladislav Plánka, CSc.