Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ultrazvuková a rentgenová defektoskopie (URD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URD - Ultrazvuková a rentgenová defektoskopie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti umí popsat metody ultrazvukové defektoskopie, vysvětlit fyzikální základy interakce ultrazvuku s prostředím,umí navrhovat vhodné prostředky pro zkoušení nekovových materiálů. Ovládají základy standardizace a metrologieultrazvukových defektoskopických zkoušek. Vyhodnocují záznamy praktických radiačních defektoskopických zkoušeka rentgenové tenzometrie, porovnávají výsledky rentgenové strukturní analýzy reálných vzorků.

Osnova

1. Ultrazvuk a jeho použití v defektoskopii2. Metody a prostředky ultrazvukové defektoskopie3. Standardizace a metrologie ultrazvukových defektoskopických zkoušek4. Rentgenové záření a jeho použití v defektoskopii5. Metody a prostředky rentgenové defektoskopie6. Standardizace a metrologie rentgenových defektoskopických zkoušek

Literatura

Obraz, J.: Zkoušení materiálu ultrazvukem. SNTL, Praha, 1989Brodský, B.: Zkoušení materiálu pomocí ultrazvukových metod, Skripta pro 1. Kvalifikační stupeň, HDS ChomutovĎaďo, S., Kreidl, M.: Senzory a měřicí obvody. Vydavatelství ČVUT, Praha, 1996Halmshaw R.: Průmyslová radiologieRadiografie a zkoušení prozařováním. Díl 3. ASNT Nondestructive testing Handbook.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. RNDr. Jiří Luňáček

Vyučující

doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D.