Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia materiálů a metalurgie (USMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USMM - Úvod do studia materiálů a metalurgie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student je schopen:- Charakterizovat vnitřní stavbu konstrukčních materiálů na různých úrovních měřítka;- Popsat základní vlastnosti konstrukčních materiálů, zejména vlastnosti mechanické;- Objasnit základní vztahy mezi vnitřní stavbou a vlastnostmi konstrukčních materiálů;- Charakterizovat stručně kovové, keramické, polymerní a kompozitní materiály; srovnat přednosti a nedostatky jednotlivýchskupin;- Definovat technologický tok při výrobě železa a oceli, popsat stručně základní požadavky na výrobu vysoce jakostníchtypů ocelí a charakterizovat možnosti modelování metalurgických procesů;- Charakterizovat základní technologie výroby odlitků do jednorázových a trvalých forem;- Využít znalostí metalurgie slévárenských slitin k jejich optimálnímu využití;- Rozlišit základní technologie objemového tváření;- Popsat vliv tváření na strukturu a mechanické vlastnosti materiálu.

Osnova

Přednášky: 1. Úvod do studia na FMMI. 2. Význam materiálů v civilizačním vývoji lidstva. Vnitřní stavba konstrukčních materiálů.3. Základní metody hodnocení mechanických vlastností materiálů – zkouška tahem, zkouška rázem v ohybu.4. Kovy a jejich slitiny – rozdělení, hlavní vlastnosti, příklady použití.5. Polymerní, keramické a kompozitní materiály – rozdělení, hlavní vlastnosti, příklady použití.6. Úvod do problematiky výroby železa a oceli. Technologický tok, základní agregáty. Vsázka, stručná charakteristikasoudobých technologií. Odlévání oceli. Plynulé odlévání. Odlévání do kokil.7. Čistota a užitné vlastnosti oceli. Stručná charakteristika výroby speciálních jakostí ocelí. Možnosti fyzikálníhoa numerického modelování metalurgických procesů.8. Možnosti a hranice výroby odlitků. Používané výrobní postupy k výrobě forem, jader a odlitků. Používané materiálypro výrobu odlitků.9. Rozdělení technologií tváření podle typů výrobků a podle tvářecích teplot. Vliv tváření na vlastnosti materiálu.Perspektiva ocelových tvářených výrobků.10. Přehled neželezných kovů - základní rozdělení, významné vlastnosti základních kovů a slitin z hlediska jejichuplatnění v různých průmyslových odvětvích.11. Základní přehled technologických procesů výroby neželezných kovů - principiální rozdělení, charakteristickérozdíly v procesech pyro, hydro a elektrometalurgie, příklady aplikací technologií na běžně známé kovy, technologiepro zvyšování čistoty kovů a materiálů.12. Prezentace 4 studijních programů fakulty metalurgie a materiálového inženýrství; možnosti dalšího studia avýběru studijních oborů.

Literatura

[1] SOJKA, J., VÁŇOVÁ, P.: Úvod do studia materiálů. Studijní opora k předmětu, VŠB-TUO, 2013.[2] RAAB, M.: Materiály a člověk (Netradiční úvod do současné materiálové vědy). Encyklopedický dům, s.r.o., 1999.[3] LOSERTOVÁ, M.: Neželezné kovy v moderní době. Studijní opora k předmětu. VŠB-TUO, 2014.[4] BAŽAN, J., SOCHA, L.: Základy teorie a technologie výroby železa a oceli, část II – Základy teorie a technologievýroby oceli. Studijní opora k předmětu. VŠB-TU Ostrava. 2013.[5] JELÍNEK, P.: Slévárenství, skripta VŠB, 2007, 256 s.[6] FABÍK, R.: Tváření kovů. Studijní opora k předmětu. VŠB-TU Ostrava. 2013.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Jaroslav Sojka

Vyučující

Ing. Eliška Adámkovádoc. Ing. Richard Fabík, Ph.D.doc. Ing. Karel Gryc, Ph.D.Ing. Kateřina KonečnáIng. Martin Kraus, Ph.D.doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D.doc. Dr. Ing. Monika LosertováIng. Jitka Malcharcziková, Ph.D.Ing. Petr OpělaIng. Vladana Pečínková, Ph.D.doc. Ing. Kateřina Skotnicová, Ph.D.prof. Dr. Ing. Jaroslav SojkaIng. Michaela Strouhalovádoc. Ing. Ivo Szurman, Ph.D.doc. Ing. Markéta Tkadlečková, Ph.D.