Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úpravy toků (UT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UT - Úpravy toků, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit se základními principy a postupy úpravy povrchových toků. Základní informace o jevechvznikajících při proudění vody v korytech toků, režimy proudění ve vodních tocích, jednotlivé metody a způsobyúpravy toků včetně úprav toků blízkých přírodě.

Osnova

1. Vývoj říční sítěHistorický vývoj reliéfu a říčních sítí, přirozené procesy tvorby a vývoje koryta, umělé zásahy do korytotvornýchprocesů, klasifikace a charakteristiky říčních sítí, stručný popis hlavních říčních soustav ČR.2. Proudění v korytechRovnoměrné proudění vody v toku, nerovnoměrné proudění, proudění v obloucích, koryta s inundací, odběr vody z koryta, splaveniny a plaveniny a jejich vliv na koryto toku.3. Zákonitosti přirozené tvorby říčního korytaKlasifikace aluviálních toků, příčný a podélný profil, Fargueovy teze vývoje přirozeného říčního koryta, Leljavského metoda.4. Stabilita korytaMetoda nevymílacích rychlostí, metoda profilových rychlostí, metoda svislicových rychlostí, metoda unášecí síly,stabilita upraveného koryta, deformace říčního koryta.5. Návrh úpravyNávrh trasy, podélný profil, příčný profil.6. Opevňování Opevňování dna a berem, opevňování břehů, odolnost opevnění, břehový a doprovodný porost, údržba.7. Břehové stavbyPatky, začátek a konec opevnění, filtry, stavby v násypech, soustřeďovací stavby, traverzy a příčky, usměrňovače, průkopy a propichy oblouků, uzavírání ramen toků, zaúsťování přítoků.8. Objekty na tocíchStupně a prahy, balvanité skluzy, mostní profily, vyústění kanalizačních stok, odběrné objekty.9. Ochranné hrázeKoncepce, trasa, příčný a podélný profil, objekty v ochranných hrázích, stabilita ochranných hrází, zaústění přítoků, používaný materiál, vegetační doplněk, ochranné hráze při povodních.10. Úpravy toků ve specifických podmínkáchÚpravy bystřin a horských toků, úpravy splavných toků, úpravy v sídlištích, úpravy v poddolovaných územích, úpravy v územích s povrchovou těžbou.11. Zapojení úpravy vodního toku do krajinyKrajinářské požadavky, urbanistické požadavky, požadavky na rekreaci a sport, znečišťování toku.12. Vegetační úpravyRostliny a dřeviny pro vegetační úpravu (výběr, celkový přehled), biotechnická opatření.13. Projektování úprav tokůPodklady pro návrh úpravy, průzkumné, zaměřovací práce, hydrotechnický výzkum, přípravná projektová a realizačnídokumentace.Cvičení:Výpočty návrhových parametrů úprav koryta vodního toku. Posuzování změn v korytě vodního toku. Návrh úprav korytavodního toku.

Literatura

Patočka C. , Macura L. : Úpravy toků, SNTL Praha, 1989Raplík M. , Výbora P. , Mareš K. : Úprava tokov, ALFA Bratislava, 1989Mareš K. : Úpravy toků, navrhování koryt, ČVUT Praha, 1997Výbora P. : Navrhování úprav toků, VUT Brno, 1986Mareš K. : Projektování úprav toků, ČVUT Praha, 1974Skatula L. : Hrazení bystřin a strží, ČVUT Praha, 1959Votruba L. : Vodohospodářské inženýrství, ČVUT Praha, 1975Bém J. : Vodohospodářské inženýrství, ČVUT Praha, 1990

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Tomáš Dvorský, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Dvorský, Ph.D.