Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Udržitelná výroba a spotřeba (UVaS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVaS - Udržitelná výroba a spotřeba, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s globálními materiálovými toky, s čerpáním zdrojů, přístupem výrobců a spotřebitelů.

Osnova

Osnova přednášek:1.Globální materiálové a energetické toky pro výrobu a spotřebu, viditelná a skrytá spotřeba zdrojů(Hidden backpack)2.Ovlivňování spotřeby primárních zdrojů ve výrobě – ekodesign, čistší produkce3.Náhrada primárních zdrojů využíváním sekundárních – znovupoužití, recyklace4.Nástroje pro zvyšování podílu recyklace materiálů – legislativní, finanční5.Management sběru a zpracování amortizačních odpadů6.Udržitelná spotřeba z hlediska výrobce - ekoefektivita7.Udržitelná spotřeba z hlediska spotřebitele - vzorce spotřeby, ekologická stopa8.Informovanost spotřebitelů o environmentálních vlastnostech výrobků9.Legislativní, ekonomické a informační nástroje k usměrňování individuální spotřeby10.Nástroje k usměrňování veřejné spotřeby11.Environmentální etika12.Zapojení obcí do podpory udržitelné spotřeby13.Environmentální vzdělávání pro udržitelnou spotřebu14.Zapojení nevládních organizacíCvičení:Cílem cvičení je prohloubení poznatků z přednáškové činnosti. Formy cvičení - seminární práce, vede se diskuze k jednotlivým tématům, doplnění konkrétními příklady.

Literatura

1. Státní politika ŽP ČR, Rámec ÚSV 2.Internet – stránky MŽP (www.env.cz), ČEÚ (www.ceu.cz), CPC (www.cpc.cz), CEMC (www.cemc.cz), elektronická knihovna MŽP (www.env.cebin.cz), Světová podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj(www.wbcsd.org), UNIDO (www.unido.org), UNEP (www.unepie.org), Integrovaná výrobková politika (//europa.eu.int/comm/environment/ipp/),

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Alena Labodová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Kodymová, Ph.D.RNDr. Alena Labodová, Ph.D.