Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úprava vlastností hornin a zemin (ÚVH&Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚVH&Z - Úprava vlastností hornin a zemin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vlastnosti hornin a zemin jsou dány objektivními - přírodními okolnostmi, souvisejícími sjejich vznikem a pohybují se v určitých nepřekročitelných kvantitativních mezích akvalitativních parametrech. Aktivity člověka naopak neustále posouvají hranici nároků, kterémusí prostředí zlvádnout.Cílem předmetu je seznámit posluchače s principy metod úpravy hornin a zemin, popisemnejčastěji aplikovaných technologií a praktickými ukázkami jejich aplikace.Absolvováním předmětu posluchač nabude znalostí, které mu zajistí dostatečnou základní orientaci v problematice, které jsou nezbytné pro jeho samostatnou praktickou práci, rozvíjení vlastních odborných poznatků i další jejich prohlubování samostudiem odborné literatury.Předmět navazuje na předměty "mechanika hornin a zemin" a "zakládání staveb". Nabytépoznatky podpoří výuku následujících odborných předmětů jako "podzemní stavitelství" vbakalářské fomě studia a "geotechnické stavby" v magisterském navazujícím studiu.

Osnova

Témata přednášek:1.Historie - Účel – Rozdělení metod „ÚPRAVY HORNIN A ZEMIN“, 2.Odvodňování 3.Hutnění4.Konsolidace5.Náhrada – Mísení - Cementace6.Vápnění - Stabilizace vápnem7.Vyztužování zemin8.Kotvení hornin9.Injektování 10.Trysková injektáž11.Zmrazování12.Ostatní metodyCvičení:1. Odvodnění jámy.2. Těsnící injektáž jámy.3. Konsolidace zemního prostředí.4. Ztužování zemního prostředí.5. Zapažení - stabilizace nesoudržného nadloží podzemního díla zpevňující injektáží.6. Kotvení skalních horninových bloků nadloží a boků podzemního díla.7. Tepelný výpočet zmrazování zvodnělého nesoudržného prostředí.Programy:1. Odvodnění jámy.2. Těsnící injektáž jámy.3. Konsolidace zemního prostředí.4. Ztužování zemního prostředí.5. Zapažení - stabilizace nesoudržného nadloží podzemního díla zpevňující injektáží.6. Kotvení skalních horninových bloků nadloží a boků podzemního díla.7. Tepelný výpočet zmrazování zvodnělého nesoudržného prostředí.

Literatura

Hobst L., Zajíc J.: Kotvení hornin. SNTL Praha, 1975Exner K.: Speciální metody ražení. Učební texty - ES VŠB Ostrava, 1983Verfel J.: Injektování hornin a výstavba podzemních stěn. MÚS Bradlo, Bratislava 1992, ISBN 80-7127-043-1

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. Ing. Karel Vojtasík, CSc.

Vyučující

Ing. Tomáš HöchsmannIng. Marek Mohyladoc. Ing. Karel Vojtasík, CSc.