Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ušlechtilé a vzácné kovy (UVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVK - Ušlechtilé a vzácné kovy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

− student bude umět formulovat základní charakteristické vlastnosti této skupiny kovů a jejich slitin. − student bude umět vybrat optimální materiály pro různé oblasti aplikace z hlediska jejich mechanických vlastnostía interakce s prostředím. − student bude umět posoudit a navrhnout optimální technologie výroby jednotlivých kovů a jejich slitin.− student bude umět vyhodnotit nebo predikovat vliv jednotlivých technologických parametrů na proces výroby, jehoúčinnost a dopady na životní prostředí.− student bude umět posoudit vliv případných nečistot na užitné vlastnosti kovů a jejich slitin.− student bude umět navrhnout účinné procesy rafinace kovů této skupiny.

Osnova

1. Charakteristika ušlechtilých kovů.2. Zlato, stříbro, přehled technologií přípravy, vlastnosti, aplikace.3. Kovy platinové skupiny, přehled technologií přípravy, vlastnosti, aplikace. 4. Přehled způsobů výroby ušlechtilých kovů jako vedlejšího produktu při výrobě mědi, olova a niklu.5. Amalgamační způsoby přípravy ušlechtilých kovů.6. Kyanidové loužení, nové postupy zpracování.7. Rafinace ušlechtilých kovů.8. Vysokotavitelné kovy, charakteristické rysy, vliv na technologii výroby.9. Technologie přípravy, zpracování, rafinace, vlastnosti a aplikace W, Mo, V.10. Technologie přípravy, zpracování, rafinace, vlastnosti a aplikace Ta, Nb, Ti, Zr a Hf.11. Kovy s ojedinělým výskytem a lanthanoidy, vlastnosti, principy výroby a jejich aplikace v praxi.12. Přirozeně radioaktivní kovy (U, Th) – charakteristika, vlastnosti, použití.13. Vlastnosti, výskyt, způsoby zpracování, použití v oblasti jaderné energetiky.

Literatura

1. KURSA, M., KUCHAŘ, L.: Kovy jaderných reaktorů. VŠB Ostrava, 1984, 399 s.2. KMEŤOVÁ, D.: Hutníctvo drahých a vzácných kovov. Košice, 1984, 320 s.3. KURSA, M.: Hutnictví ušlechtilých a vzácných kovů. Návody do cvičení. VŠB Ostrava, 1986, 103 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.doc. Ing. Ivo Szurman, Ph.D.