Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účinky výbuchu na stavby (UVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVS - Účinky výbuchu na stavby, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výklad a aplikační pravidla navrhování a posuzování stavebních konstrukcí s ohledem na jejich bezpečnost a spolehlivostpři zatížení výbuchem. Venkovní a vnitřní výbuch kondenzované výbušiny, oblaku plynů a prachových směsí. Základnípožadavky na parametry, popisující výbuchové zatížení jako mimořádné zatížení a na charakteristiky stavební konstrukce.Zásady navrhování a posuzování konstrukce při zatížení výbuchem podle teorie mezních stavů. Návrhové situace proposuzování konstrukce při výbuchu. Stanovení rizika zatížení konstrukce účinky výbuchu.Zásady zjednodušování výpočtu odezvy stavební konstrukce při výbuchovém zatížení, 1D, 2D a 3D modely konstrukcea nejistoty ve stanovení odezvy konstrukce výpočtem. Vlivy nenosných prvků na odolnost konstrukce. Kritéria proposuzování konstrukce podle přetlaku tlakové vlny od výbuchu. Vlivy doby trvání přetlaku na odolnost konstrukce.Odstupové vzdálenosti pro bezpečné přenesení účinků výbuchu. Požadavky na analýzu a hodnocení odolnosti konstrukce,zatížené výbuchem, podle Eurokódů. Příklady zjednodušeného ověřování odolnosti stavební konstrukce.

Osnova

1. Zásady zjednodušování výpočtu odezvy stavební konstrukce při výbuchovém zatížení, 1D, 2D a 3D modely konstrukcea nejistoty ve stanovení odezvy konstrukce výpočtem. 2. Vlivy nenosných prvků na odolnost konstrukce. Kritéria pro posuzování konstrukce podle přetlaku tlakové vlnyod výbuchu. Vlivy doby trvání přetlaku na odolnost konstrukce.3. Odstupové vzdálenosti pro bezpečné přenesení účinků výbuchu.4. Požadavky na analýzu a hodnocení odolnosti konstrukce, zatížené výbuchem, podle Eurokódů. 5. Příklady zjednodušeného ověřování odolnosti stavební konstrukce.

Literatura

Holický M., Marková J.: Zásady navrhování konstrukcí podle ČSN EN 1990, ČKAIT Praha 2007Makovička, D., Janovský, B.: Příručka protivýbuchové ochrany staveb, Česká technika – nakladatelství ČVUT v Praze,2008.ČSN EN 1991-1-7 (73 0035): 2007, Eurokód 1: Zatížení konstrukcí – Část 1-7: Obecná zatížení – Mimořádná zatížení.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Isabela Bradáčová, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Mynarz