Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vytápění a klimatizace (VaK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VaK - Vytápění a klimatizace, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět charakterizovat hlavní zásady vytápění budov z hlediska tepelně technických vlastností- student bude umět kategorizovat základní zdroje tepla- student bude umět popsat základní druhy vytápění a klimatizací, otopných soustav a tepelných sítí

Osnova

1. Meteorologické a klimatické základy – jak ovlivňuje počasí a klima vytápění budov. Činitelé prostředí – teplota,vlhkost vzduchu, vítr, sluneční záření.2. Tepelná pohoda – definice, vlivy, jejich činitelé. Tepelná produkce, rovnice tepelné pohody, termoregulace.Proudění ve vytápěném prostoru. 3. Tepelné ztráty budov – ztráty prostupem a větráním.4. Zásady navrhování konstrukcí a staveb z hlediska tepelně technických vlastností.5. Kategorizace zdrojů tepla – kotelny, palivové hospodářství, principy společné výroby tepla a elektřiny, vytápěcísystémy tepelných čerpadel.6. Tepelné sítě – druhy a konstrukce, předávací stanice, hydraulický výpočet, výpočet tepelné izolace.7. Vytápění budov – druhy vytápění, spotřeba tepla a paliva při vytápění budov.8. Možnosti snížení nákladů na vytápění, zateplování budov.9. Lokální vytápění – topidla na tuhá, kapalná a plynná paliva, lokální kotle a topeniště.10. Centrální zásobování teplem – teplárny, potrubní a tepelné sítě centrálního vytápění, předávací stanice, regulacesoustav.11. Typy otopných soustav, uspořádání a komponenty.12. Další možnosti vytápění – podlahové, sálavé, infračervené, teplovzdušné.13. Zásady větrání – přirozené a nucené větrání, odsávání a distribuce vzduchu, směšování a vlhčení vzduchu.14. Klimatizace – druhy klimatizace, rozdělení klimatizace podle konstrukce a teplonosné tekutiny, regulace klimatizace,součásti klimatizačního zařízení.

Literatura

[1] BAŠTA, J. et al. Topenářská příručka: 120 let topenářství v Čechách a na Moravě. Svazek 1. 1. vyd. Praha: GAS,2001. ISBN 80-86176-82-7 . [2] CIHELKA, J. et al. Vytápění, větrání a klimatizace. 3. vyd. Praha: SNTL, 1985.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Marek Velička, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marek Velička, Ph.D.