Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Válcování (Valc)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Valc - Válcování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět aplikovat své teoretické poznatky k návrhům optimalizace technologií válcování s cílem dosáhnoutžádaného tvaru, rozměrů a vlastností vývalku- student bude umět formulovat základní principy kalibrace válců - student bude umět využít svých praktických zkušeností ke zefektivnění podmínek provozního válcování

Osnova

1. Sortiment válcovaných výrobků, základní technologie a způsoby válcování (podélné, kosé a příčné).2. Typy válcovacích stolic, dispozice a technologické vybavení válcovacích tratí. 3. Teoretické aspekty válcování (pásmo deformace, záběrové schopnosti, šíření, válcovací síly, ohřev polotovarů).4. Výroba předvalků a návaznost válcování na plynulé odlévání (zpracování tenkých předlitků v jednom žáru).5. Ploché výrobky válcované za tepla a za studena (plechy, pásy, charakteristika válcovacích tratí).6. Predikce energosilových parametrů válcování a metody řízení rovinnosti plochého provalku.7. Válcování dlouhých výrobků (tvarových tyčí, profilů, kolejnic a drátu) se zvýrazněním specifik českých hutí.8. Kalibr – jeho druhy, části, geometrie a rozměrová charakteristika, neutrální osa kalibru.9. Tok materiálu a nerovnoměrná deformace v kalibrech (pravidla pro rozmístění kalibrů).10. Styková plocha provalku se stěnami kalibru, šíření v kalibrech různého typu a životnost válce při zatížení.11. Obecné zákonitosti kalibračních řad a kalibrace tyčové oceli jednoduchých průřezových tvarů.12. Základy kalibrace vybraných typů tvarových vývalků (nosníků včetně širokopřírubových, kolejnic).13. Zakružování a tvarování plochých vývalků při výrobě ohýbaných profilů a svařovaných trubek. 14. Metody výroby bezešvých trubek (zákonitosti děrování, metody prodlužování, válcování za studena).

Literatura

Schindler, I., Kubina, T., Rusz, S. Studijní opora k předmětu. 2013.Kollerová, M. a kol.: Valcovanie. Bratislava: ALFA, 1991.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Ivo Schindler, CSc.

Vyučující

Ing. Tomáš Kubina, Ph.D.Ing. Stanislav Rusz, Ph.D.prof. Ing. Ivo Schindler, CSc.