Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Válcování (ValcPhD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ValcPhD - Válcování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Identifikovat zákonitosti spojené s válcováním za tepla i za studena.Popsat tradiční i progresivní technologie výroby válcovaných polotovarů, dlouhých i plochých vývalků a trubek.Interpretovat vliv fyzikálně-metalurgických procesů na výsledné vlastnosti vývalku.

Osnova

Teoretické aspekty podélného válcování. Experimentální stanovování a matematický popis deformačních odporů. Predikce energosilových parametrů válcování. Faktory ovlivňující válcovatelnost. Vady vývalků. Vliv fyzikálně-metalurgických procesů na výsledné vlastnosti vývalku. Specifika válcování za tepla a za studena.Sortiment válcovaných výrobků. Progresivní typy válcovacích stolic a tratí.Fyzikální limity ohřevu vstupního materiálu před tvářením za tepla. Využití tenkých, resp. tvarových plynule litých předlitků. Energetické a strukturní aspekty válcování v jednomžáru. Válcování plechů a pásů za tepla, resp. za studena. Řízení rovinnosti plochých vývalků. Válcování tvarových tyčí a drátu.Aplikace kosého válcování (výroba trubek). Možnosti povrchových aj. úprav hotových vývalků (protikorozní ochrana).

Literatura

KOLLEROVÁ, M. aj. Valcovanie. Bratislava : Alfa, 1991.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Ivo Schindler, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ivo Schindler, CSc.