Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní bezpečnost státu (VBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VBS - Vnitřní bezpečnost státu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s vývojem a pojetím bezpečnostních služeb a vězeňství z pohledu společensko-historickéhovývoje se současnýmipřístupy a koncepčními záměry v ČR v prevenci kriminality u nás i v zahraniční.

Osnova

1)Mezinárodní dimenze bezpečnosti, zapojení ČR do bezpečnostních struktur. 2)Historie bezpečnostních služeb u nás a v zahraničí.3)Základní rozdělení bezpečnostních služeb, bezpečnostní sbory, ozbrojené síly a ostatní složky.4)Rozdělení z hlediska Integrovaného záchranného systému.5)Soukromé bezpečnostní služby, jejich činnost, oprávnění, funkce.6)Správní orgány a jejich bezpečnostní služby (ochrana přírody, atd.).7)Místní záležitosti veřejného pořádku, městská a obecní policie.8)Bezpečnostní sbory obecně, úkoly a činnost jednotlivých sborů, zákon o služebním poměru.9)Ozbrojené bezpečnostní sbory.10)Neozbrojené bezpečnostní sbory.11)Ozbrojené síly, úkoly, zákon o vojácích z povolání.12)Zpravodajské služby v ČR a jejich činnost.13)Mediace a probace, vězeňství v ČR. Systém vězeňství a trestu.14)Ochranná výchova a výchovné ústavy pro mládež.

Literatura

MACEK, P. a kol., Bezpečnostní služby, Police History 2001,MAŘÍK V.:, Pracovní právo (s účinností od 1.1.2007), Skripta VŠFS Praha, 2007, Praha,TOMEK P.: Zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů s komentářem, 2007,Praha, ANAG,

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. Mgr.Ing. Radomír Ščurek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Věra Holubová, Ph.D.