Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vlivy dobývání na důlní díla a povrch (VD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VD - Vlivy dobývání na důlní díla a povrch, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zabývá příčinami pohybu povrchu vlivem poddolování, teorii plné účinné plochy a metodami prognózníchvýpočtu vlivů poddolování, možnostmi ochrany povrchu a důlních a povrchových objektů.

Osnova

Přednášky:1. Důlní škody, jejich vznik a příčiny, vlivy poddolování, hranice vlivu dobývání. Teorie pohybů způsobených vlivemhornických prací v masívu a na povrchu. Pohyb v nadloží vydobyté části ložiska, jeho šíření, mezný úhel vlivu.2. Teoretický tvar poklesové kotliny a parametry pohybu a deformací v ní - pokles, posun, naklonění, zakřivenía vodorovné přetvoření. 3. Prognóza účinků poddolování na povrch a stavební objekty, teorie plně účinné plochy. Teorie rozdělení účinnéplochy pro ploše uložené sloje.4. Teorie rozdělení účinné plochy pro šikmě uložené sloje. Tvar poklesové kotliny při vícenásobném podrubání amocném pokryvu.5. Počítačové řešení předběžných výpočtů vlivů poddolování. Vliv času na průběh pohybu, časový faktor.6. Teorie rozdělení účinné plochy pro strmě uložené sloje. Teorie rozdělení plně účinné plochy na základě naměřenýchvýsledků.7. Zajištění stability povrchových objektů. Preventivní ochrana.8. Ochranné pilíře povrchových objektů. Konstrukce ochranných pilířů při plochém uložení ložiska. Tvary ochranných pilířů.9. Konstrukce ochranných pilířů při šikmém uložení ložiska. Zásady legislativní ochrany povrchu.Cvičení:1. Vlivy dobývání na hornickou krajinu, Video 2. Určení hranice vlivu dobývání na základě naměřených poklesů. Podélný profil poklesovou kotlinou.3. Určení naklonění, poloměrů křivosti z naměřených výsledků. (Excel)4. Konstrukce průsvitky pro ploché uložení sloje.5. Výpočet poklesů a posunů stavebního objektu.6. Příprava vstupních dat pro výpočet poddolování na počítači. 7. Výpočet vlivů poddolování na počítači.8. Sestrojení map deformačních parametrů.9. Konstrukce ochranného pilíře jámy při plochém uložení ložiska a různě mocném pokryvu.10. Zápočet.

Literatura

Neset, K. Vlivy poddolování, SNTL Praha 1984Schenk, J. Časový faktor důležitý prvek při zkoumání dynamiky vývoje poklesové kotliny, VŠB-TU Ostrava 1998Schenk, J. Metodika výpočtu vlivů poddolování na počítači, pro předmět Nauka o důlních škodách, IGDM, VŠB-TU Ostrava 2001Mikulenka, V. Nauka o důlních škodách I. díl, ISBN 978-80-248-1835-1 , VŠB-TU Ostrava 2008Mikulenka, V. Nauka o důlních škodách II. díl, ISBN 978-80-248-1836-8 , VŠB-TU Ostrava 2008

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Eva Jiránková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Eva Jiránková, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.Ing. Tomáš Patočka