Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná ekonomika a správa (VES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VES - Veřejná ekonomika a správa, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Budete umět•Základní teoretická východiska veřejné ekonomiky, podstatu a smysl fungovaní •Postavení veřejné správy jako managera veřejné ekonomikyBudete schopni•Rozlišit organizace v neziskovém sektoru a strukturu organizací veřejné správy •Definovat nástroje veřejné ekonomiky (veřejné zakázky a investice,veřejnou podporu, veřejné informatice, veřejnoukontrolu).Získáte•Základní vědomosti o veřejné ekonomice a veřejné správě.•Vědomosti o obsahových částech veřejné ekonomika a správy

Osnova

Přednášky1.Veřejná ekonomika a politikadefinice pojmů, základní teoretická východiska ,obsah a pojetí, vzájemný vztah s veřejnou ekonomií, a politikou. význam a uplatnění, 2. Úloha státu v ekonomice tržní selhání, vládní selhání, zásahy státu, formy, funkce a typologie státu 3. Teorie veřejné volby předmět zkoumání,význam a aplikace pro veřejný sektor, přímá a nepřímá demokracie (pravidla hlasování), volič medián.4.Veřejná správa jako manager veřejné ekonomikypojem, funkce, význam, státní správa a samospráva5.Veřejná správa v širším pojetí, politický systém, dělba moci, ústřední orgány státní správy6.Normotvorba ve veřejné správěprávní řád, právní a organizační předpisy, význam zákonodárství 7.Institucionální zabezpečení veřejné správy v ČR působnost a kompetence institucí, principy a zásady aplikované ve veřejné správě,organizační principy. 8. Veřejný vládní sektor definice, vznik, vývoj, velikost,veřejný sektor a potřeby, faktory ovlivňující veřejný sektor, efektivnost ve veřejném sektoru, 9. Občanský sektor charakteristika,organizace občanského sektoru, zdroje financování neziskových organizací10.Veřejné finance veřejné rozpočty, rozpočtová skladba a rozpočtový proces,veřejné příjmy a výdaje, mezinárodní veřejné finance, rozpočet EU 11. Veřejné investice a veřejná podpora 12.Veřejné zakázky a konceseuplatnění a použití veřejných investic ve veřejné ekonomice,veřejná podpora,veřejné projekty, veřejná zakázka (význam,předpoklady a uplatnění, způsoby zadávání) 13.Veřejná informatika cíle a priority státní informační politiky, informační systémy veřejné správy, státní informační systém, územní informační systémy,svobodný přístup k informacím,specifika informací ve veřejné správě.14. Veřejná kontrola typy veřejné kontroly, vnitřní kontrola a její organizace, finanční kontrola, Nejvyšší kontrolní úřad, resortní kontrolní činnost a její instituce.

Literatura

HALÁSEK, D. Veřejná ekonomika. 3 přepracované a doplněné vydání. Dolní Životice: Optys. 2012.MERIČOVÁ MIKUŠOVÁ B.; STEJSKAL, J. Teorie a praxe veřejné ekonomiky. Praha: Wolters Kluwer, 2014.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Tománek, CSc.

Vyučující

Ing. Eva Ardiellidoc. Ing. Martina Halásková, Ph.D.doc. Ing. Petr Tománek, CSc.Ing. Iveta Vrabková, Ph.D.