Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vektorová a tenzorová analýza (VeTeA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VeTeA - Vektorová a tenzorová analýza, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se naučí používat tenzorový počet, s jehož pomocí by měli analyzovat problém, zvolit a správně použít vhodný algoritmus,aplikovat poznatky při řešení technických problémů.

Osnova

1. Kartézské tenzory. Ortogonální transformace, kartézské tenzory, tenzorová algebra, speciální tenzory, invarianty.2. Vektorová a tenzorová analýza v kartézských souřadných systémech. Vektorové a tenzorové pole, derivace, diferenciální operátory.3. Vektorová a tenzorová analýza v křivočarých souřadných systémech. Základní typy křivočarých ortogonálních souřadnic. Diferenciální operátory.4. Lokální a globální charakteristiky tenzorových polí. Lokální charakteristiky, globální charak-teristiky, integrální věty.5. Tenzorový aparát statické teorie pružnosti. Tenzor napětí, tenzor deformace, zobecněný Hookeův zákon.6. Rovnice dynamické teorie pružnosti a dynamiky tekutin. Lamého rovnice, Beltramiho-Michellovy rovnice, D´Alembertův princip, pohybové rovnice; proudění vazké tekutiny, Navier-Stokesovy rovnice.7. Fakultativní témata podle zaměření doktorského studia - termoelasticita, fotoelasticita, anizotropie při elektrooptických a magnetooptických jevech.

Literatura

Vektorová a tenzorová analýza - sylabus k předmětu. http://homen.vsb.cz/~vlc20/Brdička, M.: Mechanika kontinua. Academia, Praha 2005

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Vlček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Vlček, CSc.