Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vícefázová hydrodynamika (VFHD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VFHD - Vícefázová hydrodynamika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- rozumí vztahu struktury disperzí k projevům jejich makroskopického chování- zná veličiny, charakterizující velikost částic a interakce částic s okolním prostředím- dovede posoudit možnosti studovat vícefázovou směs jako kontinuum- dovede formulovat hydrodynamické podmínky na fázovém rozhraní - zná principy řešení rovnic pohybu dvoufázové soustavy.

Osnova

Vícefázové tekuté soustavy.Materiálové inženýrství vícefázových disperzí. Reologie, přenos tepla.Charakterizace fázových rozhraní. Mezifázové napětí. Silové interakce. Zeta potenciál.Příprava disperzí, stabilita disperzí. Hodnocení disperzí, distribuce velikosti částic.Pohled na disperze jako na pseudokontinuum. Nenewtonské kapaliny.Viskometrické toky. Bilance hybnosti nenewtonských kapalin. Příklady řešení. Dynamika disperzí pevných částic. Suspendace, fluidace, flokulace. Dynamika jednotlivých bublin a kapek. Probublávaná vrstva, pěny, emulze, krémy. Tvorba bublin a kapek. Vlny na rozhraní. Štěpení a koalescence.Rovnováha sil na fázovém rozhraní. Matematické modelování hydrodynamiky dvoufázových soustav.Mikrodisperze, nanodisperze, makromolekulární soustavy. Viskoelesticita, viskoplasticita. Vícefázové reaktory.

Literatura

[1] CLIFT R., GRACE J.R., WEBER M. E.: Bubbles, Drops, and Particles. Dover Mineola 2005

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Kamil Wichterle, DrSc.

Vyučující

doc. Ing. Marek Večeř, Ph.D.prof. Ing. Kamil Wichterle, DrSc.