Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodohospodářské systémy (VHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VHS - Vodohospodářské systémy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje se základy teorie systémů a její aplikací na vodohospodářské systémy soustav povodí, tj. organizacía řízením zásobování vodou a odvádění vod. Jsou diskutovány aspekty vzájemných interakcí a spolupráce jednotlivýchprvků systému vodohospodářsky citlivých oblastí.Prohloubení znalosti problematiky vodního hospodářství z celkového hlediska plánování, predikce a hospodaření svodou v obdobích sucha a povodní. Osvojení základní terminologie.Mezi základní dovednosti osvojené během studia spadá schopnost nalézt a rozlišit vhodné podklady pro řešení konkrétníchproblémů na vodohospodářských soustavách, prokázat všeobecný přehled v problematice a schopnost samostatně řešitzadané úlohy vodohospodářské praxe.

Osnova

1. Vodní hospodářství a řízení (organizace, vývoj). Identifikace VH jako objektu řízení, systémový přístup k řízeníVH2. Základní pojmy. Obecná teorie systémů, systémová analýza, účel, funkce a druhy systémů.3. Vodohospodářské soustavy obecně.4. Metody řešení VH soustav. Simulační a stochastické metody. Vztah systému a soustavy.5. Informační systémy ve vodním hospodářství. Základní činnosti a funkce, monitoring.6. Směrný vodohospodářský plán (tvorba, vývoj, časové úrovně, verze 1995).7. Státní vodohospodářská bilance (tvorba, řídící působení, kontrola).8. Vyšší vodohospodářské systémy – mezinárodní spolupráce, právní úprava hraničních vod, mezinárodní komise ochranypovodí (MKOL, MKOO, MKOD) a moří, legislativa EU.9. Plány řízení povodí – vodohospodářské soustavy povodí Labe, Moravy, Odry.10. Manipulační, provozní a havarijní řády, povodňové plány.11. Manipulace na údolních přehradách. Soustavy nádrží, kaskády, tandemy.12. Systémy zásobování průmyslových závodů vodou – systémy provozní vody, vztah k systémům pitné vody.13. Perspektivy rozvoje řešení vodohospodářských soustav. 14. Vodohospodářské dopravní cesty, vnitrostátní a evropské.

Literatura

Říha J.: Ochranné hráze na vodních tocích, Grada Publishing, Praha, 2010, ISBN: 978-80-247-3570-2Konvička M., a kol.: Město a povodeň, strategie rozvoje měst po povodních, ERA, Brno, 2002, ISBN: 80-86517-38-1Říha J. a kol.: Riziková analýza záplavových území, CERM, Brno, 2005, ISBN: 80-7204-404-4

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jan Thomas, Ph.D.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Miroslav KynclIng. Jan Thomas, Ph.D.