Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z chemie (VKCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VKCH - Vybrané kapitoly z chemie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je teoretickým základem pro další předměty vysvětlující zákonitosti procesů při požárech a hasebních zásazích.Náplň předmětu zahrnuje problematiku obecné, anorganické a organické chemie a poskytuje potřebný přehled vlastnostílátek pro jejich bezpečné zpracování, skladování, přepravu a užití.

Osnova

1. Termodynamika a kinetika chemických dějů (chemická rovnováha, reakční teplo, rychlost chemické reakce, teorieaktivovaného komplexu, vliv teploty na reakční rychlost, katalýza). Kinetika homogenních a heterogenních reakcí.2. Hoření jako redoxní děj. Proces hoření pevných látek.Vnější zapálení a samovznícení. Principy samovznícení asamozapálení. Samovznícení v důsledku biochemických dějů. Vlastnosti ovlivňující hořlavost látek. Požárně technickécharakteristiky hořlavin a hořlavých prachů. Výbuch a detonace.3. Metody sledování procesu termooxidace a hoření. Princip termogravimetrických metod a pyrolýzní chromatografie.4. Chemie procesů retardace hoření a hašení.Hasiva klasická a moderní.5. Chemie vody. Výskyt a úprava vody. Fyzikální vlastnosti a reaktivita vody. Vlastnosti důležité v hasební technice.6. Technicky významné skupiny látek (výroba, využití, ekologické a toxikologické charakteristiky). Vztah strukturya vlastností látek (fyzikálně chemické, toxikologické vl.) Produkty hoření a jejich toxikologické vlastnosti.

Literatura

[1] Solomons T.W.G., Fryhle C.B.: Organic Chemistry. John Wiley & Sons,Inc. 2003[2] Moore W.J.: Fyzikální chemie SNTL Praha 1989[3] Kalousek J..: Základy fyzikální chemie hoření, výbuchu a hašení. Edice Spectrum, sv.4 Ostrava 1999[4] Šrámek,V.: Obecná a anorganická chemie, Nakladatelství Olomouc 2000[5] Anton Blažej a spol.: Chemické aspekty životního prostředí. SNTL Praha 1981

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Pánek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Pánek, CSc.