Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Variační metody (VM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VM - Variační metody, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student, který absolvuje tento předmět, by měl být schopen sestavit slabou formulaci pro různé typy eliptickýchokrajových úloh, dokázat existenci a jednoznačnost řešení a orientovat se v různých přístupech vedoucích k jeho(numerickému) nalezení.

Osnova

Přednášky:Lebesgueův integrál. Lebesgueovy prostory.Zobecněné funkce (distribuce).Zobecněné derivace. Sobolevovy prostory. Stopy funkcí na hranici. Slabá řešení okrajových úloh. Existence a jednoznačnost slabého řešení. Regularita slabého řešení. Funkcionál energie. Spektrum. Cvičení:Opakování. Vektorové, metrické a normované prostory, prostory se skalárním součinem.Operátory v prostorech funkcí.Lebesgueova míra, její vlastnosti. Lebesgueův integrál - jeho vlastnosti a výpočet.Vztah Lebesgueova, Riemannova a Newtonova integrálu.Lebesgueovy prostory.Distribuce a jejich derivace.Vztah klasické a zobecněné derivace. Sobolevovy prostory. Formulace a důkaz existence slabého řešení daných lineárních eliptických okrajových úloh. Galerkinova a Ritzova metoda.Projekty:1. Aplikace Lebesgueova integrálu.2. Slabá řešení okrajových úloh.

Literatura

J. Bouchala: Variační metody, http://am.vsb.cz/bouchala

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jiří Bouchala, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Bouchala, Ph.D.Mgr. Petr Vodstrčil, Ph.D.