Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní metody ve svařování (VMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VMS - Výpočetní metody ve svařování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent získá znalosti, dovednosti a kompetence v oblasti používaných výpočetních metod v oblastech svařovánía jejich použití.Cílem studia je získat znalosti výpočetních metod ve svařování v oblastech:- výpočtů předehřevů při svařování- výpočtů náchylností na vznik trhlin při a po svařování- výpočtů při definování jednotlivých oblastí svaru a jejich strukturních fází- výpočtů s využitím metod konečných prvků (MKP) při sledování teplotních polí v oblastech svarových spojů - výpočtů s využitím metod konečných prvků (MKP) pro určení deformací a napětí v konstrukcích při svařováníDruhou skupinou aplikací výpočetních metod je řízení svařovacích zdrojů, zejména v oblastech pulzních, synergickýcha invertorových zdrojů.Třetí skupinou aplikací výpočetních metod ve svařování je kontinuální záznam dat při procesu svařování, jejichnásledné vyhodnocování a zpracování.

Osnova

1. Výpočetní metody - výpočet předehřevu při svařování 2. Výpočet náchylností na vznik trhlin při a po svařování3. Výpočet při definování jednotlivých oblastí svaru a jejich strukturních fází4. Výpočet s využitím metod konečných prvků (MKP) při sledování teplotních polí v oblastech svarových spojů 5. Výpočet s využitím metod konečných prvků (MKP) pro určení deformací a napětí v konstrukcích při svařování.6. Procesorové řízení pulzních svařovacích zdrojů 7. Procesorové řízení synergických svařovacích zdrojů8. Procesorové řízení invertorových svařovacích zdrojů9. Způsoby průběžného snímání dat při svařování, jejich záznam a zpracování

Literatura

HRIVŇÁK, J. Teória zvaritelnosti kovov a zlatin. Vyd. Bratislava,VEDA, 1989.KUNCIPÁL, J. a kol.: Teorie svařování. SNTL Praha, 1986, s. 234 až 242.HLAVATÝ, I. Teorie a technologie svařování (The Theory and Technology of Welding) - první multimediální publikaceo svařování. [on line]. VŠB – TU Ostrava, 2009, poslední revize 20. 10. 2010. Dostupné z: < http://fs1.vsb.cz/~hla80>. ISBN 978-80-248-2414-7 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D.Ing. Jindřich Kozák