Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výroba neželezných kovů (VNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VNK - Výroba neželezných kovů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude po absolvování předmětu schopen:- klasifikovat neželezné kovy- aplikovat základní teoretické poznatky z fyzikální chemie, chemie a teorie hutnických procesů na procesy výrobyneželezných kovů - charakterizovat základní předpoklady pro průběh procesů pyro, hydro a elektrometalurgie - klasifikovat jednotlivé technologie- posoudit optimální technologický proces na výrobu vybraných skupin kovů- formulovat přednosti a nedostatky jednotlivých technologií- aplikovat poznatky na řešení technických problémů

Osnova

1. Technické rozdělení neželezných kovů, charakteristika vlastností jednotlivých skupin a typické aplikace neželeznýchkovů a jejich slitin v technické praxi2. Suroviny na výrobu neželezných kovů, význam druhotných surovin a recyklačních procesů3. Termodynamický a kinetický popis pyrometalurgických pochodů výroby neželezných kovů, termická disociace, procesypražení, redukce, chlorace, Kellogovy a Ellinghamovy diagramy4. Procesy tavení, kovohutnické strusky, kamínky, míšně, surový kov,5. Rafinační procesy6. Hydrometalurgické procesy7. Elektrometalurgické procesy8. Výroba, vlastnosti a použití obecných neželezných kovů a jejich slitin (Cu, Pb, Zn)9. Výroba, vlastnosti a použití obecných neželezných kovů a jejich slitin (Ni, Hg, Sn)10. Výroba, vlastnosti a použití lehkých kovů a jejich slitin (Al, Mg, Be ).11. Výroba, vlastnosti a použití ušlechtilých kovů a jejich slitin (Au, Ag, kovy platinové skupiny)12. Výroba, vlastnosti a použití těžkotavitelných kovů a jejich slitin (Ti, W, Mo, Ta)13. Výroba, vlastnosti a použití rozptýlených kovů a lanthanoidů (Sc, Y, La a kovy vzácných zemin)14. Výroba, vlastnosti a použití radioaktivních kovů a jejich slitin (U, Ac, Th, Ra, Fr, transurany a transaktinoidy)

Literatura

[1] LOSERTOVÁ, M.: Výroba a vlastnosti neželezných kovů. Studijní opora k předmětu. PDF forma přístupná na CD neboz IS. 2013, 130s.[2] ŠTOFKO, M.-ŠTOFKOVÁ, M.: Neželezné kovy, Košice, 2000, 293 s. ISBN 80-7099-527-0 [3] KMEŤOVÁ, D.: Teória pyro-, hydro- a elektrometalurgie. Košice, VŠT 1983 [4] KUCHAŘ, L.: Hutnictví neželezných kovů. Ostrava, VŠB 1987[5] DRÁPALA, J., KRIŠTOFOVÁ, D., PEŘINOVÁ, K.: Těžké neželezné kovy – návody do cvičení. Skripta VŠB Ostrava, 1986.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Monika Losertová

Vyučující

Ing. Silvie Brožová, Ph.D.doc. Dr. Ing. Monika Losertová