Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vláknová optika a interferometrie (VOI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VOI - Vláknová optika a interferometrie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnout teoretické základy a experimentální metody vláknové optiky a interferometriePopsat, objasnit a interpretovat nejnovější poznatky v této výzkumné oblastiAplikovat moderní postupy při řešení problémů praxe

Osnova

Základy teorie šíření vln v optických vláknech: Vlnová teorie šíření vln v optických vláknech se skokovou změnouindexu lomu a se spojitě proměnným indexem lomu. Geometrický model šíření světla v mnohovidových optických vláknech:Paprskový model šíření světla v optických vláknech se skokovou změnou indexu lomu a se spojitě proměnným indexemlomu. Disperze v optických vláken: Materiálová disperze. Vlnovodná a chromatická disperze. Disperze optických vlákense skokovou změnou indexu lomu a se spojitou změnou indexu lomu. Disperze v mnohovidových optických vláknech; paprskovýmodel. Jednovidová optická vlákna: Optická pole. Disperze. Zvláštní typy optických vláken: Dvojlomná vlákna. Mikrostrukturnía fotonická optická vlákna. Měření parametrů optických vláken: Měření útlumu. Měření šířky přenášeného pásma. Měřenímateriálové a mezividové disperze. Měření disperze skupinových zpoždění. Měření disperze fázovou metodou. Interferometrickémetody měření disperze: tandemová časová a spektrální interferometrie. Měření indexu lomu a profilu indexu lomu.Měření záznějové délky. Metoda optické reflektometrie. Optická interferometrie: Digitální zpracování interferogramů.Zpracování ve frekvenční oblasti. Měření polohy a vzdáleností; translace. Měření deformačních polí. Holografickáinterferometrie. Spektrální optická interferometrie: měření vzdáleností, posunutí, tlouštěk, disperze. Fourierovaspektroskopie. Optická reflektometrie: Spektrální reflektometrie: měření parametrů tenkých vrstev.

Literatura

1. SNYDER, A.; LOVE, J. Optical Waveguide Theory. London: Chapman and Hall, 1983.2. MARCUSE, D. Principles of Optical Fibre Measurements. New York: Academic Press, 1981.3. HARIHARAN, P. Optical Interferometry. New York: Academic Press, 1985.4. BORN, M.; WOLF, E. Principles of Optics (Seventh Edition). Cambridge: Cambridge University Press, 2000.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Petr Hlubina, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Hlubina, CSc.