Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VoIP (VoIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VoIP - VoIP, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozumět technologii VoIP.Učební výstupy jsou stanoveny tak, aby studenti byli schopni identifikovat, aplikovat a řešit úlohy z oblasti VoIP.

Osnova

Přednášky:Real Time Protocol RTP, RTCP, SRTP, Metody kódování a dekódování hlasu, výpočet šířky pásma pro RTP.Standard H.323, protokolový model, základní elementy - GK, TE, GW, MCU, Signalizace H.225.0 RAS, Q.931 a H.245,typy zpráv, meziústřednová signalizace.Model spojení GRC a DRC, metoda Fast Connect, tunelování H.245, přenos faxů T.38.Otevřené řešení H.323, návrh sítě a konfigurace GnuGK.GW pro propojení s PSTN, srovnání rozhraní a možností FXS, FXO, EM, ISDN PRI a BRI.SIP/SDP protokol, popis prvků - User Agent, Registrar, Redirect a Proxy server, SIP metody a odpovědi, popis zprávdle RFC 3261, SDP protokol pro popis médií SIP relace.Parsování SIP hlaviček, transakce a dialogy, další metody nezahrnuté v jádru RFC3261, offer/answer model, scénářevyjednání médií v SIP, využití DNS pro IP telefonii, ENUM.SIPp – generátor SIP relací, gramatika SIP/SDP, sestavení praktického scénáře s autentizací.Asterisk, SW pobočková ústředna, aplikace, dial plan, extensions, praktické použití SIP a IAX.SIP a IAX trunk, jeho použití, bezpečnost SIP trunku, autorizace přístupu na trunk, pravidla pro modifikace čísel,práce s prefixy.Asterisk – pokročilé služby, Presence a Instant Messaging, kalendáře, praktické použití presence s Jabber.Kamailio, základy syntaxe, struktura konfigurace, moduly, statický routing, propojení s DB, možnosti DB, přípravaa instalace DB, REGISTRAR modul, SIP NAT traversal, RTPPROXY, NATHELPER.Aspekty kvality IP telefonie - MOS, PESQ, E-model a R-faktor, fragmentace, ztráty paketů, zpoždění a jitter, požadavkyna síť (Intserv, Diffserv).MGCP a Megaco/H.248, webRTC a nové trendy v IPtelefonii.Cvičení:kodeky, RTP - seznámení s labem, SW klienti H.323 a SIP. T1úvod do H.323 - HW klienti H.323 a SIP. T2úvod do H.323 - analýza H.323. T3Asterisk úvod, diaplan, extensions + zadání semetrálního projektu 25b - úvod do Asterisku. T9Asterisk trunk, bezpečnost - Asterisk trunk. T10Asterisk pokročilé služby - Asterisk pokročilé služby. T11Kvalita služeb v IP - řešení a konzultace a finalizace semestrálního projektu. T13Trendy v IP telefonii - webRTC,ENUM, Best practices + diskuze - Prezentace semestrálního projektu. T14Laboratoře:GNuGK - bodované cvičení H.225 a H.245 - hodnoceno 4 body. T4Gateway - Gnugk trunk - hodnoceno 2 body. T5SIP - SIP signalizace - hodnoceno 3 body. T6SIP - SIP hlavička - hodnoceno 3 body. T7Sipp + zadání semetralní projektu 25b - hodnoceno 3 body. T8Kamailio - úvod do Kamailio + řešení semestrálního projektu. T12Projekt:Semestrální projekt, návrh a realizace VoIP sítě na otevřeném řešení GnuGK, Kamailio nebo Asterisk.

Literatura

M. Voznak, Voice over IP, VŠ skripta, VŠB-TUO, 252 str., 2014Přednášky dostupné v Moodle

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lukáš OrčíkIng. Filip ŘezáčIng. Lukáš ŠevčíkIng. Jaromír Továrekdoc. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D.