Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití počítačů v elektroenergetice (VPEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPEE - Využití počítačů v elektroenergetice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Umět sestavit schéma měřicího zapojení.Vysvětlit možnosti použití PC při měření v elektroenergetice.Pochopit principy rozhraní RS-232C, RS485, LPT, USB, GPIB.Objasnit sběr a přenos dat.Vysvětlit vzorkování signálu, popsat A/D, D/A převodníky, DAQ karty, vysvětlit chyby měření.Seznámit se s měřením základních elektrických veličin v sítích nn, vn a vvn.

Osnova

Přednášky:Možnosti využití počítačů v elektroenergetice.Problematika měření základních elektrických veličin v elektroenergetice. Úprava a přizpůsobení měřených signálů.Převodníky elektrických veličin. Průmyslové standardy.Sběr a přenos dat. Řízení měřicích přístrojů pomocí počítače.Problematika dlouhodobých samočinných měření.Měření základních elektrických veličin včetně signálu HDO v distribučních sítích nn a vn.Problematika statických a dynamických odchylek napětí. Výpadky napětí. Přechodové jevy.Programové vybavení pro obsluhu A/D převodníků a monitorů distribučních sítí.Zpracování naměřených dat a jejich vyhodnocení.Zařízení pro monitorování a vyhodnocování odběru elektrické energie ve vztahu k denním odběrovým diagramům.Řízení odběru elektrické energie. Technická a čtvrthodinová maxima. Optimalizace odběru elektrické energie.Dávkové a hromadné zpracování naměřených dat s využitím databázových programů a tabulkových procesorů.Tvorba aplikace pro graficko textové zpracování a vyhodnocení naměřených dat. Prezentace výsledků.Cvičení:Seznámení s požadavky pro absolvování cvičení. Bezpečnostní předpisy. Seznámení s vybavením laboratoře.Měření odporu Ohmovou metodou, vyhodnocení napětí a proudu včetně stanovení chyby měření. Při měření použít analogovéa digitální přístroje.Měření přenosových vlastností MTN.Sériové rozhraní PC. Ovládání měřících přístrojů přes sériové rozhraní, import získaných dat do tabulkových procesorů.Počítačové měřicí karty - popis, parametry. Princip A/D převodníků. Seznámení s ovládáním měřicích karet.Měření přechodových dějů v síti nn s použitím měřicí karty a PC.Využití specializovaných programů se zaměřením na matematické zpracování dat a použití FFT analýzy.Virtuální programovací prostředky a jejich využití.Závěrečný písemný test.Laboratoře:Úloha č.1: Měření frekvenční závislosti univerzálních měřicích přístrojů. Jejich vzájemné srovnání a vyhodnoceníměření v Excelu.Úloha č.2: Měření napětí a proudu pomocí měřicí karty. Nakonfigurování měření pro záznam (PC, monitor). Zpracovánínaměřených dat, vyhodnocení efektivních hodnot a vyšších harmonických proudu a vyhodnocení výkonu.Úloha č.3: Měření elektrických veličin dle ČSN-EN 50160 pomocí síťového analyzátoru. Zpracování a vyhodnocení naměřenýchdat. Úloha č.4: Měření pomocí monitoru distribučních sítí MDS. Zpracování naměřených dat. Projekt:Určení fázového posuvu při zemním spojení.

Literatura

Nevřiva, P.: Elektronická měření I. Skripta VŠB-TU Ostrava 1994, 2.vydání. ISBN 80-7078-067-3 .Haas, V. a kol.: Číslicové měřicí systémy. Praha: ČVUT FEL, 2000.Kreidl, M., Šmíd, R.: Technická diagnostika. Praha: BEN 2006. ISBN 80-7300-158-6 . Ďaďo, S., Kreidl, M.: Měřicí převodníky fyzikálních veličin. Praha: Skripta ČVUT Praha, 1990, 3.vydání. ISBN 80-01-00286-1 .Ďaďo, S., Vedral, J.: Číslicové měření : přístroje a metody. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2002. ISBN 80-01-02492-X .Ďaďo, S., Kreidl, M.: Senzory a měřicí obvody, 2. vyd. Praha : Vydavatelství ČVUT, 1999. ISBN 80-01-02057-6 .Kocourek, P. a kol.: Číslicové měřící systémy. Praha: Monografie, ČVUT Praha, 1994.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Vladimír Král, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Král, Ph.D.Ing. Tadeusz Sikora, Ph.D.