Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie z logiky (VPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPL - Vybrané partie z logiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení s různými metodami usuzování a automatického dokazování teorémů. Důraz je kladen narozvinutí těchto metod v oblasti relačních a algebraických teorií a ve filosofii matematiky. Kurs je zaměřen rovněžna využití získaných poznatků v různých oblastech teoretické informatiky.

Osnova

Přednášky:1) Důkazové kalkuly, korektnost a úplnost2) Formální kalkuly Hilbertova typu 3) Logické teorie (úplnost / neúplnost, rozhodnutelnost) 4) Teorie relací (typy relací, teorie ekvivalence a uspořádání).5) Algebraické teorie, grupy, okruhy, tělesa. 6) Teorie svazů, konceptuální svazy7) Formalizované teorie aritmetiky, Gödelovy výsledky (věty o neúplnosti)8) Teorie rekurzivních funkcí9) Intensionální logiky a Kripkeho sémantika10) Sekventové kalkulyCvičení probíhají v tabulové učebně:1) Důkazové kalkuly, korektnost a úplnost2) Formální kalkuly Hilbertova typu 3) Logické teorie (úplnost / neúplnost, rozhodnutelnost) 4) Teorie relací (typy relací, teorie ekvivalence a uspořádání).5) Algebraické teorie, grupy, okruhy, tělesa. 6) Teorie svazů, konceptuální svazy7) Formalizované teorie aritmetiky, Gödelovy výsledky (věty o neúplnosti)8) Teorie rekurzivních funkcí9) Intensionální logiky a Kripkeho sémantika10) Sekventové kalkuly

Literatura

1. M. Duží. Logika pro informatiky a příbuzné obory. VŠB-Technická universita Ostrava, 2012. ISBN 978-80-248-2662-2 2. M.Duží: Matematická logika. Učební texty VŠB Ostrava.http://www.cs.vsb.cz/duzi/Mat-logika.html3. Z. Manna: Matematická teorie programů. McGraw-Hill, 1974, SNTL Praha 1981.4. Švejdar, V.: Logika (neúplnost, složitost, nutnost). Academia, Praha 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Marie Duží, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Marie Duží, CSc.Mgr. Marek Menšík, Ph.D.