Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie z pravděpodobnosti a statistiky (VPPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPPS - Vybrané partie z pravděpodobnosti a statistiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit se s vybranými pokročilejšími statistickými metodami, které lze využít pro řešení složitějšíchúloh z inženýrské praxe.

Osnova

Přednášky:Opakování a rozšíření pojmů teorie pravděpodobnosti (náhodný vektor, náhodné pole, podmíněná pravděpodobnost, nezávislost,podmíněná nezávislost)Bayesova věta, základní principy bayesovských metod, apriorní, aposteriorní rozděleníGenerování náhodných veličin, základní Monte Carlo metody (rejection sampling, importance sampling), Monte CarlosimulaceVyužití Monte Carlo metod v bayesovské statisticeRegresní analýza (jednoduchá a vícenásobná lineární regrese, zobecněné lineární modely, kritéria pro volbu modelu,využití bayesovských metod v regresi)Základní pojmy z teorie náhodných procesů a jejich charakteristiky (definice, střední hodnota, autokorelační aautokovarianční funkce, vzájemná korelační funkce, typy náhodných procesů, stacionarita, ergodicita), příkladynáhodných procesů (Markovovské řetězce, Poissonův proces)Základy analýzy časových řadCvičení:Cvičení budou tématicky kopírovat obsah přednášek a budou zaměřena zejména na získání praktických zkušeností saplikací probíraných metod. Při cvičeních bude využíváno softwarové prostředí pro statistické výpočty R.

Literatura

Kruschke, John. Doing Bayesian data analysis: A tutorial introduction with R. Academic Press, 2010. ISBN 978-0123814852Z vára, Karel. Regrese. Matfyzpress, 2008. ISBN 978-8073780418C hatfield, Chris. The analysis of time series: an introduction. CRC press, 2013. ISBN 978-1584883173

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Ing. Jan Kracík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Kracík, Ph.D.