Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výkonové polovodičové systémy I (VPS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPS1 - Výkonové polovodičové systémy I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student získá znalosti umožňující dobrou orientaci v principech výkonových polovodičovýchsystémů a v aplikacích výkonové elektroniky, schopnost samostatné analýzy a syntézy částí výkonových polovodičovýchsystémů a umí aplikovat získané poznatky při jejich praktickém návrhu výkonových polovodičových měničů. Získanépoznatky tvoří součást všeobecných znalostí elektroinženýra zejména, je-li zaměřen na aplikace průmyslové elektroniky.

Osnova

Přednášky:Výkonové spínací prvky - Diody, tyristory, triaky.Výkonové spínací prvky - Výkonové tranzistory bipolární a unipolární, IGBT.Režimy práce polovodičového spínače - tvrdé spínání, měkké spínání, spolupráce s nulovou diodou, spínání v nuleproudu nebo napětí.Ochranné obvody polovodičových spínačů typu RC, RCD, vlastnosti, rozložení ztrát.Usměrňovače - neřízené, řízené. Vliv napájecí sítě a zátěže na vlastnosti usměrňovačů.Zpětné působení usměrňovačů na napájecí síť, vliv výkonového schematu. Regulační vlastnosti usměrňovačů.Pulsní měniče, vliv způsobu řízení na zátěž. Analýza výstupního napětí a proudu.Střídavé měniče napětí. Výkonové obvody střídavých měničů napětí. Analýza výstupního napětí a proudu.Střídače napětí. Výkonové obvody napěťových střídačů.Střídače proudu. Výkonové obvody proudových střídačů.Přímé měniče kmitočtu. Cyklokonvertory.Nepřímé měniče kmitočtu s napěťovým meziobvodem. Způsoby řízení výstupního napětí.Nepřímé měniče kmitočtu s proudovým meziobvodem. Způsoby řízení výstupního proudu.Moderní struktury výkonových schemat a regulačních algoritmů střídavých regulovaných pohonů. Cvičení:Dimenzování chladičů pro bezpotenciálové moduly. Dimenzování chladičů se vzduchovým chlazením pro výkonové spínacísoučástky v oblasti nízkých i vysokých kmitočtů.Zvláštnosti dimenzování kondenzátorů a tlumivek pro výkonovou elektroniku.TEST č.1 - Vlastnosti výkonových polovodičových prvků a jejich ztráty.Návrh spínaného stabilizátoru. Návrh transformátoru, výkonová a řídicí část spínaného zdroje.Koncepce trakčních měničů.TEST č. 2 - Spínané zdroje a stabilizátory.Zdroje ve svařovací technice.Laboratoře:Laboratorní úloha z řízených usměrňovačů (č.1). Laboratorní úloha z řízených usměrňovačů (č.2). Laboratorní úloha z pulzních měničů (č.3). Laboratorní úloha z napěťových střídačů (č.4). Laboratorní úloha z měničů kmitočtu (č.5). Projekty:Zpracování výsledků laboratorních cvičení: Laboratorní úlohy z řízených usměrňovačů (č.1), (4 hodiny) Laboratorní úlohy z řízených usměrňovačů (č.2), (4 hodiny)Laboratorní úloha z pulzních měničů (č.3), (4 hodiny)Laboratorní úloha z napěťových střídačů (č.4), (4 hodiny)Laboratorní úloha z měničů kmitočtu (č.5) (4 hodiny).Počítačové laboratoře:Úvod do modelování v programu PSpice - základní modely výkonových prvků.Modelování pro účely stanovení ztrát a dimenzování v PSpice.SW PSpice zajištěn v anglické verzi.

Literatura

Chlebiš, P.: Výkonové polovodičové systémy. Učební texty pro kombinované a distanční studium. VŠB-TU Ostrava, 2005.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc.

Vyučující

Ing. Kateřina BarešováIng. Aleš Havel, Ph.D.prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc.Ing. Vojtěch KalasIng. Tomáš Pavelek, Ph.D.Ing. Petr Vaculík, Ph.D.