Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výkonové polovodičové systémy II (VPS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPS2 - Výkonové polovodičové systémy II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student získá znalosti umožňující dobrou orientaci v principech výkonových polovodičovýchsystémů a v aplikacích výkonové elektroniky, schopnost samostatné analýzy a syntézy částí výkonových polovodičovýchsystémů a umí aplikovat získané poznatky při jejich praktickém návrhu výkonových polovodičových měničů. Získanépoznatky tvoří součást všeobecných znalostí elektroinženýra zejména, je-li zaměřen na aplikace průmyslové elektroniky.

Osnova

Přednášky: Moderní spínací polovodičové součástky, výkonové tranzistory, IGBT, zvláštní typy tyristorů. Fázové řízení stejnosměrného výkonu - výkonové řízené usměrňovače a jejich aplikace v elektrických pohonech asvařovacích zdrojích. Pulsní měniče, zapojení, principy činnosti a jejich aplikace. Spínané zdroje stejnosměrného napětí, spínané stabilizátory, účinnost spínaných zdrojů. Spínané zálohové a nabíjecí elektronické zdroje, zdroje ve výpočetní technice, spínané zdroje pro obloukové svařování. Napěťové a proudové střídače, jejich princip, zapojení a aplikace. Nepřímé měniče kmitočtu s napěťovým a proudovým meziobvodem, jejich aplikace v elektrických pohonech. Polovodičové měniče pro středofrekvenční a vysokofrekvenční ohřev. Měniče pro aktivní filtraci v energetice, měniče pro přenos energie v energetice. Přímé měniče kmitočtu, cyklokonvertory, maticové měniče, jejich princip činnosti a aplikace. Fázové a cyklické řízení střídavého výkonu, střídavé spínače a regulátory střídavého proudu, zapojení a jejichaplikace. Střídavé regulátory otáček komutačních a asynchronních motorů, střídavé měniče pro řízení rozběhů asynchronníchmotorů . Příklady konstrukčního provedení a uspořádaní měničů, příklady aplikací. Vývojové tendence výkonových polovodičových systémů.Cvičení: Základy dimenzování výkonových polovodičových součástek. Příklady výpočtu řízených a neřízených usměrňovačů. TEST č. 1. Polovodičové prvky a výkonové usměrňovače. Příklady výpočtu a procvičení teorie pulsních měničů. Návrh propustného a blokujícího spínaného stabilizátoru. Návrh impulsního transformátoru, výkonová a řídicí část spínaného zdroje. Příklady výpočtu a procvičení teorie napěťových střídačů. Praktické ukázky měničů, jejich použití. TEST č. 2. Pulzní měniče, napěťové a proudové střídače. Rozbor činnosti střídavých regulátorů proudu.Laboratoře: Laboratorní úloha z řízených usměrňovačů (č. 1). Laboratorní úloha z řízených usměrňovačů (č. 2). Laboratorní úloha z pulsních měničů (č. 3). Laboratorní úloha z napěťových střídačů (č. 4). Laboratorní úloha z měničů kmitočtu (č. 5).Projekty: Zpracování výsledků laboratorních cvičení: (5x2=10 hodin) laboratorní úlohy z řízených usměrňovačů (č. 1, 2). laboratorní úloha z pulzních měničů (č. 3). laboratorní úloha z napěťových střídačů (č. 4). laboratorní úloha z měničů kmitočtu (č. 5).Počítačové laboratoře:Úvod do modelování v programu PSpice - základní modely výkonových prvků.Modelování pro účely stanovení ztrát a dimenzování v PSpice.SW Pspice zajištěn v anglické verzi.

Literatura

Chlebiš, P.: Výkonové polovodičové systémy. Učební texty pro kombinované a distanční studium. VŠB-TU Ostrava,2005.Chlebiš, P.: Polovodičové měniče s měkkým spínáním. Monografie, VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2004, ISBN80-248-0643-6 .Vondrášek, F.: Výkonová elektronika I, II. Skriptum ZČU Plzeň, 1994.Oetter, J.: Výkonová elektronika pre elektrické pohony. ALFA Bratislava, 1988.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc.

Vyučující

Ing. Martin BorskiIng. Aleš Havel, Ph.D.prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc.Ing. Tomáš Pavelek, Ph.D.Ing. Jiří Špička