Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná prostranství a jejich vybavení (VPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPV - Veřejná prostranství a jejich vybavení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá přehled o moderním řešení problémů veřejných prostranství měst a obcí u nás i v zahraničí a využitímanalýzy a vytvářením strategií veřejných prostranství.Obsahové zaměření předmětuCílovým stavem veřejných prostranství je udržení měst a obcí pro pěší pohyb, udržení jejich charakteru a stávajícíchkvalit, zajištění obyvatelnosti. Veřejné prostranství (náměstí, nábřeží, ulice, chodníky, parky, veřejná zeleň,tržiště apod.) vnímáno ve vztahu jejich typologie (tradiční typy veřejných prostranství a specifické, doplňkovéformy), uspořádání (uličních profilů a částí veřejných prostranství) a prvků (vybavení – materiálů a povrchů,mobiliáře, veřejného osvětlení, zeleně, uměleckých děl, technického vybavení, reklamy) z pohledu technického řešenía koordinačních požadavků městského inženýrství. Výsledným stavem absolvování předmětu je schopnost analýzy a návrhukonkrétního místa, vytváření strategie veřejných prostranství. Předmět je rovněž zaměřen na teorii zákonitostímezi veřejnými prostranstvími a územím a vazeb urbanizmu na rozvoj veřejných prostranství v jednotlivých sídelníchstrukturách z pohledu urbárních charakteristik, o plánovacích zásadách a postupech při systémových řešení veřejnýchprostranství v městském prostředí. Základní témata předmětu- Veřejné prostory města –zásady městských veřejných prostranství ve vazbě na ostatní městské funkce, zejména půjdeo náměstí, nábřežní prostory, rekreační plochy a uliční prostory.- Veřejné prostory vesnice –zejména návsí, uliční prostory, humna, rozdíly ve funkcích městských a venkovskýchprostorů, které ovlivňují následný návrh.- Udržitelný rozvoj veřejných prostranství – zásady obnovy a údržby veřejných prostor města a vesnice, celkovárůznorodost a vitalita městských prostorů.

Osnova

- Veřejné prostory města –zásady městských veřejných prostranství ve vazbě na ostatní městské funkce, zejména půjdeo náměstí, nábřežní prostory, rekreační plochy a uliční prostory.- Veřejné prostory vesnice –zejména návsí, uliční prostory, humna, rozdíly ve funkcích městských a venkovskýchprostorů, které ovlivňují následný návrh.- Udržitelný rozvoj veřejných prostranství – zásady obnovy a údržby veřejných prostor města a vesnice, celkovárůznorodost a vitalita městských prostorů.

Literatura

SEDLÁK, J.: Metodika přístupu k zásadám řešení městského interiéru na území památkových rezervacích a památkovýchzón, 2002 PrahaZDAŘILOVÁ, R. Bezbariérové užívání staveb – metodika k vyhlášce č.398/2009 Sb., o obecných technických požadavcíchzabezpečujících bezbariérové užívání staveb, 2011 Informační centrum ČKAIT Praha

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Renata Zdařilová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Renata Zdařilová, Ph.D.