Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vestavěné řídicí systémy (VRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VRS - Vestavěné řídicí systémy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s technologií návrhu číslicových řídicích systémů vestavěných (integrovaných)do větších funkčních celků a finálních výrobků. Obsahem jednotlivých přednášek a cvičení je především prohloubeníznalostí z oblasti číslicové a mikroprocesorové techniky. Po absolvování předmětu jsou studenti schopni zvolitpro řešený úkol vhodné technické prostředky a s jejich pomocí implementovat zadané algoritmy řízení. Současně řešíproblematiku napájení, podpůrných obvodů, spolehlivosti a další.

Osnova

Přednášky:1. Vestavěné řídicí systémy: základní specifikace, současné trendy.Srovnání HW a SW realizace logických funkcí. Programovatelné logické obvody PAL, GAL. Architektura obvodů FPGA.2. Použití mikrořadiče Freescale HC12 v řídicích systémech. Architektura, programátorský model, paměťový subsystém,periferní obvody.3. Komunikační sběrnice CAN a LIN. Popis komunikačního protokolu, vlastnosti, možnosti využití.4. Komunikační rozhraní SPI a I2C. Popis komunikačního protokolu, vlastnosti, možnosti využití..5. Použití mikrořadičů Freescale M-CORE, M68332, Atmel AVR v řídicích systémech: Architektura, programátorský model,paměťový subsystém.6. Operační systémy pro embedded aplikace. Operační systémy reálného času.7. Technické prostředky pro číslicové zpracování signálů. Signálové procesory, DSP aplikace v obvodech FPGA.8. Komunikace ve vestavěných řídicích systémech. USB, FireWire, IR přenos.9. Bezdrátová komunikace ve vestavěných řídicích systémech. Systémy RF, DECT, Bluetooth, WiFi.10. Analogové a číslicové periferní obvody vestavěných řídicích systémů. 11. Ovládání displeje, klávesnice, krokového motoru.12. Polovodičové paměti vestavěných řídicích systémů. Paměťové obvody, paměťové karty.13. Napájení vestavěných řídicích systémů. Spínaný zdroj, elektrochemické články, měniče DC/DC. 14. Opakování, příprava na zkoušku.Laboratoře:1. Bezpečnost práce v laboratoři. Seznámení s vývojovými prostředky pro procesory Freescale HCS12. Jednoduchý program- naprogramování procesoru HCS12 pomocí CodeWarrior a USB Multilink.2. Ovládání vstupu a výstupu. PWM výstup.3. Práce s časovačem a přerušením.4. Vzájemná komunikace procesoru a periferií na vývojové desce. Ovládání displeje a klávesnice.5. Možnosti použití procesoru pro práci s analogovými signály. A/D a D/A převod. 6. Komunikace v číslicových systémech - sběrnice LIN. 7. Komunikace v číslicových systémech - sběrnice LIN, pokračování.8. Komunikace v číslicových systémech - sběrnice CAN. 9. Komunikace v číslicových systémech - sběrnice CAN, pokračování.10. Komunikace v číslicových systémech - sběrnice I2C, SPI.11. Využití operačního systému ve vestavěných řídicích systémech.12. Průběžný test znalostí, Samostatná úloha: distribuovaný řídicí systém se sběrnicí LIN/CAN. 13. Samostatná úloha: distribuovaný řídicí systém se sběrnicí LIN/CAN.14. Předvedení a odevzdání práce na samostatné úloze, udělení zápočtu.

Literatura

Kotzian, J.: Sylaby Vestavěné řídicí systémy, VŠB-TUO, 2013.BERGER, A. Embedded systems design. Vyd. 1. San Francisco: CMP Books, 2002, 237 s. ISBN 1-57820-073-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Michal Prauzek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Aleš KurečkaIng. Michal Prauzek, Ph.D.