Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výrobní stroje I (VS I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VS I - Výrobní stroje I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat posluchačům rámcově ucelené informace o obecných konstrukčních a projekčních otázkách ježse týkají co možná nejširší množiny výrobních strojů. Cílem je znalost a pochopení základních principů a projekčně-konstrukčníchřešení jednotlivých obecně nejrozšířenějších struktur a prvků vybraných výrobních strojů.

Osnova

1. Strojírenství jako perspektivní obor. Moderní směry rozvoje českého a světového strojírenství a jeho současnýstav. Strojírenská výroba ve světě, její restrukturalizace a rozvoj. 2. Moderní metody projektování a konstruování strojů. Technická dokumentace výrobních strojů. Požadavky kladenéna výrobní stroj. Hlavní zásady pro konstrukci výrobních strojů.3. Definice výrobního stroje. Rozdělení výrobních strojů podle jednotlivých průmyslových odvětví a jejich základnícharakteristiky. 4. Stavba výrobních strojů a jejich struktura. Teorie stavby výrobních strojů. Tuhost konstrukce. Konstruovánís ohledem na náklady.5. Technologické a technické parametry strojů, jejich třídění. Energosilové poměry při pracovních režimech výrobníchstrojů. 6. Rozbor nároků na výrobní stroj tj. výkonnostní charakteristiky stroje, spolehlivost, životnost.7. Pohonné systémy strojů a jejich uspořádání. Elektrické, hydraulické, vzduchové a kombinované pohony strojů.8. Nosné konstrukce výrobních strojů. Používané materiály.9. Rozvody energií. Přívody a rozvody energií. Systémy mazání. 10. Navrhování výrobních strojů s ohledem na stavbu, montáž, provoz, opravy a udržování strojů vč. jejich renovace.11. Nároky na preventivní údržbu výrobních strojů. Vybrané metody testování a diagnostikování výrobních strojů.12. Řešení výrobních strojů a jejich vybraných konstrukčních prvků z pohledu designu, ekologie a bezpečnosti práce.13. Příklady řešení výrobní techniky používané v různých průmyslových odvětvích, zejména ve stavebnictví, zpracovatelskémprůmyslu, v metalurgii a spotřebním průmyslu.

Literatura

Rozum, K. Výrobní stroje I. VŠB-TU Ostrava Fakulta strojní 2005. Učební pomůcka 142s..Kopecký, M., Houša, J., Základy stavby výrobních strojů. ČVUT Praha, fakulta strojní, 1992. 385 s.Rudolf, B., Stavba výrobních strojů. ČVUT Praha, 1983.Rudolf, B., Racionální metody navrhování výrobních strojů, 1. vydání. SNTL Praha, 1988.Jeřábek, K., Metodika navrhování strojů, 1. vydání. ČVUT Praha, 1999.Kopáček J.: Pohony a převody - 1. vyd.. Ostrava : VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2000 - v, 211s.: il. ISBN80-7078-806-2 Marek J. et al.: Konstrukce CNC obráběcích strojů. MM Publishing s.r.o. 2010. ISBN 978-80-254-7980-3 Marek J. , Učeň O.: CNC obráběcí stroje. VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2010 - v1, 108s ISBN 978-80-248-2329-4

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Ladislav Kovář

Vyučující

Ing. Martin Janečkadoc. Dr. Ing. Ladislav KovářIng. Tomáš Kubín, Ph.D.Ing. Zdeněk Noga, CSc.