Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z mechaniky tekutin (VSMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VSMT - Vybrané statě z mechaniky tekutin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubení znalostí z Mgr. studia v oblastech mechaniky tekutin souvisejících s tématem doktorskéhostudia. Studenti budou vycházet ze znalostí získaných v obecné mechanice,mechanice tekutin a termomechanice, kterémohou aplikovat při poznávání zákonitostí kontinua.

Osnova

1.Eulerova rovnice hydrostatiky, hladinové plochy, síla na plochy, Pascalův zákon2. Eulerova rovnice hydrodynamiky, aplikace, možnosti její integrace3. Rovnice spojitosti pro jedno a tří rozměrné proudění, odvození4. Bernoulliho rovnice pro ideální tekutinu, odvození a praktické aplikace5. Bernoulliho rovnice pro stlačitelnou tekutinu, odvození a praktické aplikace6. Navierova-Stokesova rovnice, odvození a její řešení včetně numerického7. Bernoulliho rovnice pro skutečnou tekutinu,ztráty třecí a místní v kruhovém i nekruhovém potrubí8. Laminární proudění newtonských i nenewtonských kapalin v kruhovém potrubí,v obdélníkové mezeře,v mezikruží, stékání po svislé stěně9. Turbulentní proudění, vznik turbulence, charakteristiky a matematický popis turbulentního proudění s využitím matematické statistiky10. Bernoulliho rovnice pro rotující kanál, aplikace na odstředivé čerpadlo, princip přeměny energie11. Odpor těles,mezní vrstva,aerodynamika, obtékání profilů, Karmánova vírová cesta12. Věta o změně hybnosti a její aplikace13. Fyzikální podobnost a teorie modelování

Literatura

DRÁBKOVÁ, S. a kolektiv: Mechanika tekutin, E-learning systém FS VŠB, dostupné na http://vyuka.fs.vsb.czNoskievič, J. a kol.: Mechanika tekutin, Praha: SNTL, 1987, 354 str.Kozubková, M.: Aplikovaná mechanika tekutin, el. skripta VŠB-TU Ostrava, 2003BIRD, R. B., STEWART, W. E., LIGHTFOOT, N. N: Přenosové jevy. Praha: Academia, 1968, 800 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D.prof. Ing. Jaroslav Janalík, CSc.