Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výrobní stroje obráběcí (VSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VSO - Výrobní stroje obráběcí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti budou seznámeni s konstrukcemi CNC strojů, měřením přesnosti a pracovní kinematikou.

Osnova

Osnova přednášek :1. Pracovní přesnost, spolehlivost a životnost obráběcích strojů.2. Tuhost obráběcího stroje – základní pojmy, charakteristika tuhosti a tuhost styků. Vliv tuhosti na pracovní přesnost obráběcího stroje.3. Stabilita obrábění–vliv tlumení vřetena a statické tuhosti na stabilitu.4. Dynamika frézovacích center – statika tuhosti, stabilita obrábění. Vliv tlumení vřetena a statické tuhosti na míru stability stroje5. Ovlivňování stability frézování volbou otáček nástroje. Vývoj CNC OS. Vývoj řízení NC strojů a výrobních systémů.6. Světová výroba a spotřeba obráběcích strojů, současná situace 7. Základní vlastnosti vysokorychlostních obráběcích strojů. Organizační, technologické a technické dopady při jejich nasazování8. Vliv ekonomických a technických požadavků na koncepční řešení vysokorychlostních strojů, tuhost a tlumení.9. Tepelné toky v pohonech posuvů a jejich eliminace. Integrovaná elektrovřetena s průtokově chlazeným statorem i rotorem10. Vliv tříosých a pětiosých technologií a strategií na řešení HSC strojů. Vnitřní struktura CNC strojů– komponenty a nosná soustava OS.11. Klasifikace a skupinová technologie součástí. Klasifikace obráběcích operací s rotujícími nástroji.Soustružnická centra na rotačnísoučásti. 12. Obráběcí stroje pro inverzně vertikální obrábění –požadavky na řešení nové generace obráběcích strojů. Obráběcí centra a klasifikace nerotač. součástí obráběných na obráběcích centrech.13. Z-CLASS systém klasifikace součástí, operací a strojů. Klasifikace nerotačních součástí.Rámy strojů a přestavované části. Pohybové mechanizmy. Krytování, komponenty a lineární valivá vedení.14. Hybridní hexapody a tripody.Pohony posuvů a vřeten Koncepční řešení vertikálních a horizontálních center. Přímočará vedení. Uložení a konstrukční provedení vedení integrovaných vřeten.Osnova cvičení : 1. Úvod, požadavku k zápočtu, literatura, opakování základních pojmů a způsobů obrábění. 2. Rychlostní diagram převodové skříně OS a yadání programu č.1. 3. Práce na programu č.1 4. Práce na programu č.1 a jeho odevzdání. 5. Převodová skříň OS. Zadání programu č.2. 6. Práce na programu č.2 7. Práce na programu č.2 8. Odevzdání programu č.2. Kinematická schémata OS. 9. Měření přesnosti vybraných částí OS a zadání programu č.310. Odevzdání programu č.3. 11. Výpočet optimální vzdálenosti ložisek vřetena z hlediska přesnosti chodu - příklady. Zadání programu č. 412. Práce na programu č.413. Odevzdání programu č.4. Volba způsobu obrábění a obráběcího stroje.14. Kontrolní test. Zápočet.

Literatura

BRYCHTA, J. Výrobní stroje obráběcí. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 2003. ISBN 80-248-0237-6. 150 s.KOCMAN, K. Speciální technologie obrábění. PC-DIR Real, Brno, 1993.ISBN 80-214-1187-2. 213 s.SOUČEK, P. a BUBÁK, A. Vysoce dynamické pohony posuvů obráběcích strojů. Vydala: Společnost pro obráběcí stroje Horská 3, Praha, 2002, ISBN 80-238-8426-3. 119 s.Šebela A. Výrobní stroje, I díl - obráběcí stroje,skripta VŠB Ostrava 1990Ženíšek M.,Jenkut M. : Výrobní stroje a zařízení, SNTL Praha 1990Šebela A., Šlejmar S.: Výrobní stroje - cvičení z obráběcích strojů skripta VŠB Ostrava 1991Houša,J. a kol. Konstrukce číslicově řízených strojů SNTL Praha, 1985

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Josef Brychta

Vyučující

prof. Dr. Ing. Josef Brychtadoc. Ing. Robert Čep, Ph.D.