Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočet zásob nerostných surovin (VZNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VZNS - Výpočet zásob nerostných surovin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit posluchače znalostmi, které mu umožní porozumět dané problematice natolik, aby byl schopen analyzovat její náplň, realizovat syntézu získaných informací a jejich hodnocení. Tento vědomostní základ umožní posluchači porovnávat výsledky syntéz a navrhovat úpravy a řešení konkrétních problémů v oblasti výpočtů zásob nerostných surovin a jejich zpracovávání.

Osnova

1. Účel a využití výpočtů zásob, základní terminologie zásob ložisek nerostných surovin.2. Zásady klasifikace zásob ložisek nerostných surovin (národní a mezinárodní klasifikace, problémy jejich vztahu).3. Geologické a vytěžitelné zásoby jejich význam a vzájemný vztah (geologické, technické a ekonomické modely zásob).4. Podmínky využitelnosti zásob, jejich význam a otázky jejich tvorby.. 5. Základní ložiskové parametry a problémy jejich určování z pohledu výpočtů zásob.6. Jakostní charakteristika zásob. 7. Hlavní části výpočtu zásob a jejich charakteristika.8. Tradiční metody výpočtu zásob (metoda geologicko-těžebních bloků, metoda mnohoúhelníků, trojúhelníků, izoliniía řezů).9. Principy moderních metod výpočtů zásob (statistické interpolační metody, krigovací metody).10. Zásoby v etapách ložiskového průzkumu a otvírky dolu. 11. Zásoby v etapách přípravy, dobývání a likvidace ložiska. 12. Evidence a bilance zásob ložisek nerostných surovin.

Literatura

Sivek, M.: Zásoby ložisek nerostů. Ostrava: VŠB – Technická univerzita, 2006. 174 s. + CD-ROM. Horní zákon a vybrané návazné předpisy.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Martin Sivek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.prof. Ing. Martin Sivek, CSc.