Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pružnosti a pevnosti (ZakPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZakPP - Základy pružnosti a pevnosti, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty základní postupy při řešení technických problémů z hlediska mechaniky kontinua. Zajistit pochopeníprobírané látky. Naučit studenty aplikovat získané teoretické poznatky v praxi.

Osnova

1. Kvadratické momenty průřezů – základní definice (těžiště, momentysetrvačnosti, deviační momenty, Steinerova věta). Aplikace na příkladech.2. Kvadratické momenty průřezů – centrální momenty setrvačnosti, hlavnícentrální momenty setrvačnosti a jejich určení. Aplikace na příkladu. 3. Úvod do mechaniky poddajných těles. Pracovní diagramy kovů a jinýchmateriálů. Definice základních bodů pracovních diagramů (mez kluzu, mezpevnosti, ...), modul pružnosti. Pojem napětí a deformací v prostoru (tenzorynapětí, tenzory deformace, Hookeův zákon). 4. Zatížení tahem nebo tlakem - staticky určité úlohy, zatížení osamělou silou avlastní tíhou pro tyče konstantního průřezu, výpočty napětí a prodloužení,pevnostní kontrola. Aplikace na příkladech.5. Zatížení tahem nebo tlakem - příhradové konstrukce, výpočty napjatosti,pevnostní kontrola a návrhy rozměrů. Aplikace na příkladech.6. Zatížení tahem nebo tlakem - tyče proměnného průřezu staticky určité. Výpočtynapětí a prodloužení, pevnostní kontrola. Aplikace na příkladech.7. Zatížení tahem nebo tlakem - staticky neurčité úlohy při zatížení tahem atlakem. Aplikace na příkladech. 8. Kroucení prutů kruhového a mezikruhového průřezu - staticky určité úlohy.Výpočty napětí a zkroucení, pevnostní kontrola a návrhy rozměrů. Aplikace napříkladech.9. Kroucení prutů kruhového a mezikruhového průřezu - staticky neurčité úlohy.Aplikace na příkladech. 10. Rovinný ohyb nosníků - průběhy vnitřních statických účinků - normálovýchsil, posouvající sil, ohybových momentů. Základní vlastnosti symetrických úloh.Aplikace na příkladech.11. Rovinný ohyb nosníků a jeho definice. Výpočet napětí, pevnostní kontrola anávrhy rozměrů. Aplikace na příkladech.12. Rovinný ohyb nosníků - výpočet průhybů a natočení pomocí analytické metody(řešení pomocí diferenciálních rovnic). Aplikace na příkladech.13. Rovinný ohyb nosníků - výpočet průhybů a natočení pomocí Castiglianovymetody. Aplikace na příkladech.14. Rovinný ohyb nosníků - řešení staticky neurčitých úloh např. pomocíCastigliánovy metody. Aplikace na příkladech. 15. Rovinný ohyb rámů - průběhy vnitřních statických účinků - normálových sil,posouvajících sil a ohybových momentů. Výpočet napětí, pevnostní kontrola.Vlastnosti symetrických úloh. Aplikace na příkladech.16. Rovinný ohyb rámů - výpočet průhybů a natočení pomocí Castiglianovy metody.Aplikace na příkladech.17. Rovinný ohyb rámů - řešení staticky neurčitých úloh. Aplikace na příkladech. 18. Víceosá napjatost, základní definice. Stanovení hlavních napětí (analytickýzpůsob, Mohrova kružnice). Hookeův zákon v prostoru.19. Teorie pevnosti a jejich použití (Rankine, Saint-Vénant, Guest, von Mises,Beltrami). 20. Složené namáhání (tah/tlak + ohyb). Aplikace na příkladech.21. Složené namáhání (tah/tlak + ohyb + krut). Aplikace na příkladech (použitíhypotéz pevnosti).

Literatura

1. LENERT, J. Pružnost a pevnost I. I. vydání. Ostrava : VŠB - Technickáuniverzita Ostrava, 1996. 142 s. ISBN 80-7078-392-3 .2. KRČÁL, O. Příklady z pružnosti a pevnosti I. Část 1. I. vydání. Ostrava : VŠB- Technická univerzita Ostrava, 1994.91 s. ISBN 80-7078-243-9 .Doporučená literatura:3. HÁJEK, E., REIF, P., VALENTA, F. Pružnost a pevnost I. Praha : SNTL, 1988. 432 s.4. MIROLJUBOV, I. N. a kol. Řešení úloh z pružnosti a pevnosti. Praha : SNTL1976. 504 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jan Fuxa, CSc.

Vyučující

Ing. Jaroslav Rojíček, Ph.D.Ing. Michal Šofer, Ph.D.doc. Ing. Leo Václavek, CSc.