Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy architektury a urbanismu (ZAU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZAU - Základy architektury a urbanismu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit posluchače s pojmem urbanismus, územní plánování a zhodnotit jejich význam a využití v historiia dnes.

Osnova

Rámcový program přednášek:1. Úvodní přednáška a terminologie2. Město, jeho vývoj a modely3. Typologie a klasifikace měst4. Proces urbanizace5. Urbanistická struktura města6. Organizace a kompozice města7. Přírodní podmínky výstavby měst8. Výtvarná hlediska výstavby měst9. Obytné území města10. Výrobní území města11. Dopravní plochy a zařízení12. Technická infrastruktura města13. Občanské vybavení města14. Městská centra a historická jádra měst15. Závěrečná přednáškaTémata pro program cvičení: 1. Úvod, seznámení s programem cvičení, teorie architektury ( předmět a cíl architektury, architektonická tvorba), předmět urbanismu2. Historické slohy – průřez. Sloh předrománský a románský, sloh gotický a renesance.3. Vývoj města od starověku po novověk (do průmyslové revoluce)4. Vývoj architektury a urbanistického prostoru v období baroka a klasicismu5. Urbanistická kompozice měst – přírodní podmínky, silueta města6. Urbanistická kompozice měst – prostory náměstí, ulic (historie, vývoj, současné tendence)7. Architektura 19. stol. ve světě a vývoj města v období průmyslové revoluce – příklad Ostravy (Vítkovice – příklad urbanistického vývoje, město 19. století)8. Architektura moderny a funkcionalismu, funkcionalismus v uspořádání města9. Přehled vývoje světové moderní architektury v průběhu 20.stol. (Architektura organické koncepce, architektura technické koncepce, vliv typizace a industrializace, prostorový urbanismus)10. Regenerace struktury průmyslového města, památky průmyslové architektury, význam historického jádra.11. Humanizace a revitalizace obytného prostředí, městské prostory (pěší provoz, obytné ulice, různorodost funkcí městského vybavení)12-14. presentace pracíCvičení budou vedena formou doplňování vědomostí a následnou diskusí na probírané téma.Studenti vypracují na základě zadání semestrální práci, zaměřenou na rozbor urbanistického prostředí a architektury v místě bydliště.Práce budou prezentovány a hodnoceny v závěru semestru.

Literatura

1. Marhold, K.: Sídla-urbanistická typologie, ČVUT, Praha 19962. Maier, K.: Územní plánování, ČVUT, Praha 20013. Kuta, V.: Teorie stavby měst a urbanismus, VŠB-TUO, Ostrava 19964. Kuta, V.: Stavby pro bydlení a občanské vybavení města, VŠB-TUO, Ostrava 1995

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. arch. Hana Paclová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Stanislav EndelIng. arch. Dagmar KutáIng. arch. Jaroslav Sedlecký