Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy chemie silikátů (ZCHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZCHS - Základy chemie silikátů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je znalost fyzikálních a chemických vlastností silikátů, jako nejvýznamnější skupiny minerálů a pochopeníjejich vazby na průmyslové aplikace. Významným cílem je schopnost syntézy získaných teoretických poznatků a jejichaplikace v procesech technologie silikátů.Studenti by se měli naučit:analyzovat problém,kombinovat teoretické znalosti s praktickým využitím,sumarizovat získané vědomosti a znalosti,interpretovat poznatky z hlediska řešení problémů praxe,zobecňovat vytvořené závěry.

Osnova

1. Základní látky a systémy v technologii silikátů2. Difůzní jevy3. Nukleace a růst nové fáze4. Rozpouštění pevných látek v taveninách5. Reakce pevných látek6. Slinování7. Technologie skla - charakteristika, vlastnosti roztavených skel, vlastnosti skla8. Technologie skla - Výroba skla, hlavní typy průmyslových skel9. Sklokeramika10. Technologie keramiky11. keramika na bázi jílových surovin12. Technická keramika, technická žárovzdorná keramika13. Žárovzdorné materiály pro průmyslové pece14. Skelné a krystalické povlaky15. Anorganická pojiva – hydraulická, vzdušná

Literatura

Hlaváč, J. Základy technologie silikátů. SNTL - Nakladatelství technické literatury, Praha, 1988. Hanykýř, V., Kutzendorfer, J. Technologie keramiky. Vega s. r. o., Hradec Králové, 2002.Konta, J. Keramické a sklářské suroviny. Vydav. UK, Praha, 1982.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c.

Vyučující

Ing. Tomáš Daněk, Ph.D.Ing. Jiří Mališ, Ph.D.Ing. Lenka Petrušková, Ph.D.prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c.